Jump to content

A kábítószer-használat megelőzhető, a függés kezelhető

2014. 06. 26. 15:07

A kábítószerhasználat megelőzhető, a függés pedig kezelhető, ez a reménység az üzenete a Kábítószer-ellenes Világnapnak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Czibere Károly fontosnak mondta, hogy az elismeréseken keresztül a társadalom figyelmét ráirányítsák a kábítószer-elleni küzdelem fontosságára, arra, hogy józanul végig kell gondolni azt a felelősséget, amit a társadalomra hárít az ügy. Mint mondta, a jelenleginél sokkal hangsúlyosabban kell érvényre juttatni a testi-lelki épség, az egészség ügyét, azt hogy az e melletti elkötelezettség olyan alapérték, ami az egész társadalom közös ügye.

Az államtitkár szerint a kábítószer-használat megelőzésében kiemelt szerepük lehet a családoknak és a kisebb közösségeknek, ezért szerinte ezeket kell erősíteni. Jelezte: a baráti közösségekre éppen akkor van szükségük a fiataloknak, amikor a legnehezebb életszakaszukban vannak.

Véleménye szerint bátorítani és erősíteni is szükséges a szülőket abban, hogy ha a gyerekük a droghoz nyúl, merjenek szembenézni a problémával és már a családon belül tegyék fel az első kérdéseket, tehát vállalják a felelőséget szeretteikért.

Az ENSZ közgyűlése 1988-ban nyilvánította június 26-át Kábítószer-ellenes Világnappá, Magyarországon 1997 óta tartják meg a figyelemfelkeltő napot, és 2001 óta adnak át elismeréseket. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a kábítószerrel való visszaélés, és az illegális kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemre.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/MTI