Jump to content

Ép testben ép lélek

2014. 07. 08. 12:40

A nyár beköszöntével sokaknak végetért a tanév, a munka; a kötelességek most háttérbe szorulnak, s helyette a jól megérdemelt pihenésé a főszerep. Sokan külföldre utaznak, mások viszont otthon töltik a jól megérdemelt nyári vakációt. Igaz, fontos a pihenés, ennek ellenére, ha jól akarjuk érezni magunkat a bőrünkben, figyelnünk kell a helyes táplákozásra illetve a rendszeres mozgásra a forró hónapokban is.

Igaz, a hőségben nem könnyű nekiállni a gyakorlatoknak, de nem kell megfutamodni, elég napi néhány perc, hogy fittek maradjunk. A nagy melegben természetesen nem ajánlatos kint lenni a kora délutáni órákban, így inkább a reggeli, illetve esti időszak a megfelelő testünk karbantartásához. A tornázás, edzés mellett persze fontos szerepet kap az egészséges étkezés is, ami nélkülözhetetlen testünk és lelkünk fiatalságának megőrzéséhez.

A reggeli koránkelés nyáron nem aktuális, így miután kiszálltunk az ágyból, lehetőségünk nyílik arra, hogy pár gyakorlatot elvégezzünk, ami rögtön a reggeli órákban felfrissít. A torna után jöhet a jól megérdemelt, bőséges reggeli, sok zöldséggel és tejtermékkel illetve gyümölcslével. A nap hátralévő részében próbáljunk meg többször kisebb adagokat fogyasztani az emésztési problémák elkerülésének érdekében.

Együnk sok halat, párolt és nyers zöldséget és gyümölcsöt! Mikor időnk engedi, a jó időt kihasználva a tömegközlekedés helyett pattanjunk kerékpárra, s élvezzük a friss levegőt, ezzel is megőrizve testünk és lelkünk egyensúlyát.

Az esti órákban, mikor az idő picit hűvösebb, menjünk el sétálni, futni, teniszezni – ezáltal közérzetünk is javulni fog. Elalvás előtt próbáljuk meg mellőzni az evést, s a vacsorát időzítsük 6 óra elé! S figyeljünk a mennyiségre is persze: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy dolgozó, s vacsorázz úgy, mint egy koldus!“

(Fotó:menshealth.hu/richpoi.com)