Jump to content

Lelki gyakorlatok minden esetre - 1. hét - Összpontosítsd a gondolataidat!

2014. 08. 07. 09:37

Öt részes sorozatunkban segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy fenn tudd tartani a lelki egyensúlyod ebben a zaklatott világban. Ha gyakran ingadozik a hangulatod, sokszor vagy ingerlékeny, és lehangolt, nem tudsz koncentrálni, és sokat kapkodsz, akkor mindenképp ajánljuk, hogy végezd el ezeket a gyakorlatokat.

Törekedj Te is az egyensúlyra napi pár perces gyakorlataink segítségével, és a következő területeken tapasztalhatsz változást:

- Jobban fogod tudni összpontosítani a gondolataidat
- Nő, fejlődik az akaraterőd
- Nagyobb lesz az önuralmad, jobban fogod tudni irányítani az érzelmeidet, és az indulataidat
- Képes leszel elfogulatlanul ítélkezni, illetve szempontot váltani az objektivitás kérdésében

Fontos, hogy tartsd majd be a sorrendet, és rendszeresen, hosszabb időtartamon (minimum 6 hónap) keresztül végezd őket. A tanulás néhány hétig, vagy hónapig is eltarthat, egyes gyakorlatok könnyebben fognak menni, mások nehezebben, de ez természetes. Legyen célod, hogy a lelki életed területein lévő rendezetlenségeket fel tudd térképezni. A problémásabb részeket se csináld tovább az előírtnál, ciklusról ciklusra jobb eredményeket fogsz kapni. Ha rendszeresen csinálod a gyakorlatokat, rá fogsz jönni, hogy esetenként hol vagy gyengébb pszichésen, és időben el tudsz kezdeni vele foglalkozni.

A gyakorlatok végzésére két módszer van:

- Minden gyakorlatra egy hetet szánsz, és a hatodik héten újra kezded a ciklust.
- Szintén egy hetet töltesz az egyes gyakorlatokkal, de a hatodik hét első öt napjára egy-egy gyakorlat jut, és két szünnap múlva következik újra a ciklus eleje.

Jöjjön hát az első gyakorlat:

1. Összpontosítsd a gondolataid!

Keress egy olyan időpontot nap közben, amikor senki sem zavar, és nyugodtak a körülményeid. Tegyél magad elé néhány egyszerű tárgyat, pl. könyvet, tollat, ceruzát. Gondolatban, (nem kimondva a szavakat) pontos mondatalkotásra törekedve mondd el az adott tárgy lényeges jellemzőit.

Figyelj oda rá, hogy közben ne kalandozzanak el a gondolataid, és csakis a célmegfogalmazásra figyelj. Megfogalmazhatod pl., hogy miből áll egy könyv, a lapokat hogyan készítik, írd le a borítóját, de arról már ne kezdj el mesélni, hogy mennyire szeretsz olvasni, és hogy állandóan a könyveket bújod, valamint, hogy a múlt hónapban mit olvastál.

Egyszerűnek tűnő, de mégis nehéz feladat ez, próbáld csak ki! Végezd naponta néhány percet ezt a gondolkodás összpontosítását elősegítő gyakorlatot egy héten át!

(Fotó: spiritualityandthebrain.com)