Jump to content

Lelki gyakorlatok minden esetre - 3. Hét - Uralkodj az érzelmeid felett!

2014. 08. 07. 14:26

Veled is előfordult már, hogy az érzelmeid nem tudtad elfedni, pedig nagyon kellett volna? Mindannyian tudjuk, hogy milyen kellemetlen szituációk is kialakulhatnak így. Az e heti gyakorlat nem titkolt célja, hogy az érzelmeid a szándékos kommunikációd részévé váljanak.

Nem arra szeretnénk rábeszélni, hogy faarccá válj, hiszen az érzelmek széles skálájának megélése igenis nagyon fontos ahhoz, hogy teljes ember lehess, teljes életet élhess. Légy bátran dühös, ujjong, és lehetsz szomorú is, de mennyivel jobb volna, ha csak azok az átélt érzelmek látszanának rajtad, amiket feltétlenül meg akarsz mutatni a környezetednek?

Ezen a héten törekedj arra, hogy a közömbös környezeted ne vehesse észre rajtad a pillanatnyi hangulataidat. Tehát a munkahelyeden ne oszd meg az otthoni problémáidat, és a családod se terheld a munkával kapcsolatos, benned felgyülemlett stresszel.

Figyelj a mimikádra, a viselkedésedre, és a beszédedre. Ne fecsegj feleslegesen, ne grimaszolj, ne csapkodj, káromkodj, vagy hahotázz. Ehelyett figyeld meg a környezeted, és adj a körülötted lévő embereknek lehetőséget arra, hogy ők beszélhessenek arról, ami őket foglalkoztatja, bántja, vagy elmesélhessék azt, aminek örülnek.

A hét jelmondata: Mielőtt beszélek, megfontolom, hogy amit mondani akarok, igaz-e, lényeges-e, és jóindulatból fakad-e?

(Fotó:dailymail.co.uk)