Jump to content

A repülésiszonyról

2014. 09. 01. 16:43

Az aviofóbiások szinte rettegnek a repüléstől. A repülés gondolatára is hevesebben verhet a szívük, és szaporább lehet a légzésük, de ez nem egyenlő a repülés előtti izgalommal, attól sokkal súlyosabb tünetegyüttes, mely komoly rosszullétet is eredményezhet.

Ugyan statisztikai szempontból a repülés minden más közlekedési eszköznél biztonságosabb, azonban ez sokakat nem vigasztal. A repülési fóbia azért is alakulhatott ki, mert a repülés sokak számára egyáltalán nem megszokott. A repülési fóbia összetett: benne van a szűk helyre való beszorítástól való, a külvilágtól elszigetelt tértől való, és a magasságtól való félelem, valamint a kiszolgáltatottság érzése is. Ezeket az érzéseket akár a személyzet, és a pilóta is megtapasztalhatja.

Érdemes megemlíteni, hogy az aviofóbiát vagy egy negatív valós élmény, vagy saját fantáziánk okozza. Sajnos az egyes megtörtént katasztrófák csak segítenek még élethűbben elképzelni, hogy mi is történhet egy esetleges katasztrófa esetén. E fóbia kialakulását elősegítheti egy erős turbulencia, vagy egy hosszas várakozás a gép landolásra való engedélyének megkapására. Azok is rizikócsoportba tartoznak, akik még soha nem repültek, hiszen még az üzemelés hangjai is szorongást válthatnak ki náluk. Lehet, hogy más mesél nekünk a repüléssel kapcsolatos kellemetlen élményeiről, s ez váltja ki bennünk a repüléstől való félelmet.

Bármi is váltja ki a repülésfóbiát, érdemes vele foglalkozni, főleg, ha az illető rendszeresen közlekedik repülővel. Következő cikkünkben a lehetséges megoldásokról ejtünk néhány szót.

(Forrás:lelkielet.hu / Fotó:www.esseredonnaonline.it)