Jump to content

Az aviofóbia tünetei, és kezelése

2014. 09. 01. 19:50

A repülési fóbia tünetei számtalan alakot ölthetnek. Ha észleled magadon a tüneteket, fontos, hogy kezeld őket.

Tipikus tünetek:

  • Már a repülés előtti néhány nappal is rosszul érzed magad, félelem lesz rajtad úrrá, és a tüneteid csak rosszabbodnak az időpont közeledtével, és a repülőre való felszállással
  • Akkor is más közlekedési eszközt veszel igénybe, ha az sokkal körülményesebb.
  • Amint felszállsz a repülőre, pánikolni kezdesz, izgatott, ideges, agresszív leszel, sőt, halálfélelmet is tapasztalhatsz. Érzékeny vagy a zajokra és a szagokra.
  • Feszült leszel, elkezdesz remegni, izzadsz. Zúghat a füled, szédülhetsz, gyorsabban verhet a szíved is. Másképp viselkedsz, mint szoktál.

A repülésiszony leküzdése

Jó hír, hogy a repülésiszony kontrollálható! Az összes fenti tünet a test reakciója veszélyhelyzetben, ezért az első dolog, hogy az illetőnek el kell hinnie: a repülés nem veszélyes. Az aviofóbiásoknak azt szokták javasolni, hogy igyekezzenek minél többet megtudni a repülés alatt végbemenő műszaki folyamatokról, tanuljanak meg stresszűző, lazító technikákat. Külföldön a légitársaságok már indítanak is ilyen foglalkozásokat, tapasztalt pilóta vezetésével.

Amit nem ismer az ember, attól sokkalta inkább fél. Érdemes tehát tanulmányozni a szakirodalmat, egy közeli repülőtéren szemlélni a repülők fel, és leszállását. Ha valakinek szüksége van a munkájához a repülésre, de önmaga nem tudja leküzdeni fóbiáját, érdemes felkeresnie egy pszichológust is, aki általában szorongásterápiával segít a páciensen.

A repülésre való felkészülés is legyen nyugodt! Becsekkolni lehet online úton is, és a reptérre időben való megérkezéssel is sok idegeskedést meg lehet spórolni. A repülés alatt tartózkodni kell az alkoholtól, és a kávétól, valamint igyekezni kell pozitív dolgokra koncentrálni. A légzésre való figyelés, és a hangoktól való figyelemelvonás a szép kilátás szemlélésével, vagy egy könyv olvasásával, zene hallgatásával sokat segít.

Gyógyszerek használatát a szakemberek nem javasolják, ha mégis szeretne valamit alkalmazni egy repülésfóbiás tüneteinek enyhítésére, akkor a gyógynövényes nyugtatókat ajánljuk, de mindenképp jó erről orvossal is konzultálni.

Örömteli repülést kívánunk!

(Forrás:lelkielet.hu /Fotó:www.storyshelter.com)