Jump to content

A szavaiddal életet adhatsz

2014. 09. 02. 11:54

A kommunikációban hatalmas eszköz a nyelv. Te inkább kritizálsz, vagy megerősítesz másokat a beszédeddel? Mindkettőt ugyanolyan könnyű megtenni, de a másodikat sokkal jobban megéri!

A kritika az emberi természet része. Büszkeségből, vagy bizonytalanság miatt ösztönösen magunkhoz mérjük a másikat.Ilyenkor persze hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni az erősségeiket, főként akkor, ha azok kiemelik a mi gyengeségeinket. A hibáikra összpontosítunk, és tesszük ezt főként akkor, ha az ő gyenge területük a mi erősségünk. A romboló, lehúzó beszéd viszont nagyon visszataszító tud lenni.

Tanuld meg mások megerősítésének módszerét! Gondolkodj el, és kérdezd meg magadtól, hogy az emberek vajon szeretnek-e Veled lenni, meg szoktad-e őket erősíteni találkozásaitok során? Építsd fel a körülötted lévő embereket! Ha például egy munkatársad láthatóan ideges, és feszült egy projekt miatt, juttasd eszébe, hogy milyen sikereket tudhat már magáénak, és hogy milyen jó minőségű a munkája. Ha a házastársad aggódik amiatt, hogy elfogy a havi kosztpénz, egy pozitív megjegyzéssel bíztathatod. Néha nem csak a szavak, hanem a tettek is nagy bátorító források lehetnek. Egy ölelés, egy vállveregetés.

A bátorítás, egymás építése mindig ragadós: gyermekeidnek boldog gyermekkorban lesz részük, ha tudják, hogy a szüleik nagyra értékelik egymást. A főnök által megdicsért alkalmazott elmeséli az ismerőseinek, hogy mi történt vele. Az emberek szeretik elmesélni a velük megesett, vagy olvasott, hallott pozitív történéseket, hiszen az elismerő szavaknak bumeráng hatása van.

Próbáld meg egyre inkább elhagyni a következőket: hazugság, hízelgés, pletyka, rágalom, panaszkodás, átkozódás, civakodás, kötekedés, hasonlítgatás, hátamögötti beszéd.

Kezdd el a változást még ma, és tartsd szem előtt, hogy az elismerés életet ad!

(Forrás: Michael Fletcher: Hogyan építsünk sikeres emberi kapcsolatokat? / Fotó:www.wikihow.com )

Már a Lelki élet magazin is fenn van a Facebook-on, lájkolj minket ide kattintva!