Jump to content

Családi diktatúra

2014. 10. 09. 12:37

A statisztikák alapján minden ötödik nő élt már bántalmazó párkapcsolatban. De nem csak őket érinti a dolog. A számok riasztóak.

Hazánkban évente mintegy 70 nő és 30 gyerek hal bele közeli hozzátartozójától elszenvedett tettlegességbe. Ha körülnézünk a nagyvilágban, Magyarországon háromszor magasabb a családon belüli erőszak halálos áldozatainak száma, mint a demokratikus országok bármelyikében.

A nőket megvetés éri, ha esetleg az otthonszülést választanák, de a feleségüket verő politikusoknak a haja szála sem görbül. A bántalmazó felek erejüket, határozottságukat mások megsemmisítéséből nyerik.

Azonban ne gondold azt, hogy a családon belüli erőszak követői között nincs nő, hiszen a gyermekek elleni erőszakban ők is gyakran részesek.

A diktatórikus fellépés okai

Az ok, amiért a férfiak agresszívabbak, a nevelésükben keresendő, ami frusztrálttá teszi őket. Ha egy fiúgyermeket otthon rendszeresen pofonnal tanítanak móresre (márpedig a gyerekbántalmazások áldozatainak kétharmada fiú), problémamegoldásként ő is az agressziót fogja választani.

Ezeknek a bántalmazott fiúknak azért is nehéz a helyzete, mert szégyenüket, fájdalmukat magukba kell, hogy fojtsák. S hogy miért? Mert ugye egy fiúnak nem szabad sírnia, panaszkodnia, nyafognia. Ilyen nevelés mellett miért csodálkozunk azon, hogy nem válik belőle empatikus, kommunikatív, kooperatív felnőtt? Ha pedig valaki diktátor típusú családban nő fel, felnőttként is diktátor lesz, vagy áldozat.

Ha a gyerek állandóan vesztesnek érzi magát, agyonfrusztrált lesz felnőttként, és a vereségeket dührohammal fogják fogadni. Le fognak becsülni másokat, megbélyegzik őket, fenyegetőznek, vagy akár a tettlegességig is elmennek. Csak akkor boldogok, ha senki nem mond nekik nemet, s ha mindenki egyetért az elképzeléseikkel. Viszont másokkal ritkán vannak jóban, hiszen a régi sérelmek miatt nem feltételeznek róluk semmi jót.

A családban meghonosodott diktatúra nem áll meg a ház kapujánál, folytatódik az iskolában, a munkahelyen, de még az orvosnál is. A diktátorokat csak az fogadja el, aki diktátor mellett nevelkedett. Ők egyenesen kívánják, hogy más döntsön az életükről.

(Forrás: origo.hu / Fotó:www.scmp.com)