Jump to content

Így születnek a konfliktusok

2014. 10. 30. 11:11

Néha bizony nehéz szembenézni a problémákkal, és jobban esne jó messzire elmenekülni előle. Valóban ez a megoldás?

„A béke nem a konfliktus hiánya, hanem a konfliktus kezelésének képessége.”
- Dan Millman

Tudtad, hogy a nem kezelt konfliktusból több károd lesz, mintha felvállalnád? A szőnyeg alá söpört problémáktól feszült leszel, nem tudsz megfelelően koncentrálni a napi teendőidre, enervált leszel, és csökken a teljesítményed is. Nem leszel többé olyan kreatív, mint régen. Aggodalmaskodni fogsz.

Konfliktusnélküli világ, és kapcsolat persze nincs, már csak azért sem, mert mindenkinek van egy kis külön szubjektív szűrője, amin keresztül a világot nézi. Különbözőek vagyunk, eltérő személyiséggel, vágyakkal, tapasztalatokkal, és a belső világunkon keresztül szűrjük a világot, a történéseket. Az egyéni adottságaink is nagyon különbözőek. Van, aki a jég hátán is megél, van, akinek a stressztűrő képessége nagyon alacsony. Aztán van még egy seregnyi dolog, amiben különbözünk: ilyen a temperamentum, az érzelmi intelligencia, a kommunikációs készség, vagy éppen a tudatosság.

A fenti dolgok mind-mind eredményezhetnek nézeteltéréseket, de legfőképp a helytelen kommunikáció miatt születnek félreértések, s ez vezet konfliktushoz.

(Forrás: upszi.hu /Fotó:aicpa.org)