Jump to content

A munkakedv hatása az agyadra

2014. 11. 20. 13:43

Hogyan lehet az, hogy egyes napokon hosszú ideig tudsz a munkádra koncentrálni, mindent beleadsz, csak úgy repülnek az órák, míg máskor inkább lustálkodnál, és nem igazán érdekel a munkád?

A Journal of Neuroscience szaklap beszámol egy pozitronemissziós tomográfiai (PET) vizsgálatról, mellyel egy kutatócsoport az agyakban jelentkező különbségeket vizsgálta. Tanulmányuk szerint a munkakedv kérdésében az agy három területén jelentkező dopaminszint a felelős.

Ha tehát nincs ínyedre a munka, a dopaminszinted az érzelmekkel, és kockázatészleléssel kapcsolatos területen nagyobb, míg ha szívesen dolgozol, és mindent beleadsz, a dopaminszinted az agy jutalmazásért és motivációért felelős részén lesz nagyobb.

A kutatás nyugtalanító, hiszen sok pszichotróp gyógyszer az egész agy dopaminszintjét módosítja, de a fenti vizsgálat szerint a helyi kezelés volna a megoldás.

Ha nincs is kedved dolgozni, de úgy teszel, mintha lenne, magyarul magaddal is megpróbálod elhitetni, hogy lelkesedsz, akkor akár jó helyre is terelheted a dopamint az agyadban. Hasonló ez ahhoz a jelenséghez, amikor rámosolyogsz a tükörképedre, és máris jobb kedved lesz.

(Forrás:ournal of Neuroscience / Fotó:www.wellbuzz.com)