Jump to content

Álmos cikk

2014. 12. 02. 18:00

Gondolatok, érdekességek az álomról. Mire jó az álmodás, hogyan emlékezhetsz rá, mit tegyél, ha rémálmod van?

Ha szeretnéd megjegyezni az álmod, tedd ezt:

a) kérd meg egy ismerősöd, hogy maradjon ébren melletted, és amikor látja, hogy épp a gyors szemmozgásos, REM (Rapid Eye Movement) szakaszba érsz, ébresszen fel. Ez a jelenség jelzi az álmodás idejét.

b) Határozd el, hogy amint felébredsz, emlékezni akarsz majd az álmodra. Ha így teszel, elég sokszor emlékezni is fogsz rájuk.

Nem fogsz emlékezni az álmodra, ha: nem az álmodási szakaszban ébredsz fel, hanem az azt követő felületes ciklusban. Magyarázat: Éjjelente 3-6 alvásciklus követi egymást, egy álmodási szakasz után egy felületes szakasz következik.

Egy szakasz hossza elég változó, és ha nem tudsz eleget aludni, az alvásciklusok is módosulnak, és az álmodási fázis is hosszabb lesz a regeneráció végett.

Mire jó az álom: Álmok segítségével próbáljuk meg feldolgozni a saját életünket, a napi történéseket, a vágyakat, félelmeket.

Miért vannak rémálmaim: A rémálom mindig egy életbeni elakadást jelez. Ahhoz viszont, hogy megszabadulj tőle, meg kell álmodnod, illetve az életben kell feldolgoznod a dolgokat. Ha már nagyon szenvedsz tőle, fordulj szakemberhez, de ne lepődj meg, hogy nem kimondottan az álmokkal fog foglalkozni, hamar rétér majd a jelenlegi élethelyzetedre.

Hogyan fejtsd meg őket: Beszélgess róluk valakivel, akár egy baráttal is lehet, nem muszáj szakértővel. Viszont akinek elmondod, nem mindegy, milyen az asszociációs készsége, ezért jobb egy szakember, aki jobban vissza tudja tükrözni a dolgokat. Az álmok eleve szimbolikusak, tele vannak áttételezéssel, nehezen megfejthetőek. Az Álmoskönyv nem fog segíteni, talán csak néhány nagyon klasszikus szimbóluma az, ami igaz lehet, de nem minden esetben.

(Fotó:sodahead.com / Forrás:lelkielet.hu)