Jump to content

A forgalmi dugó átka

2014. 12. 05. 14:41

A zsúfolt utak rabolják az emberek energiáit, a kocsik pedig zabálják a benzint. Rád milyen hatással van a forgalmi dugó?

A nagyvárosok a zaj, és a nyüzsgés melegágyai. A forgalmi dugó a nagyvárosok betegsége, és meglehetősen nagy stresszforrás. Néha reménytelennek tűnik kikecmeregni belőle.

Ha lehet, készülj fel a forgalmi dugóra, és kerüld ki (ez főként a reggeli csúcsforgalomnál tervezhető előre, a baleseteket senki sem tervezi). Vannak olyan személyiségtípusok, akik eleve hajlamosabbak az idegeskedésre egy forgalmi dugóban, és elmondható, hogy a férfiak ilyenkor hétszer olyan feszültek (tomtom.com).

Ha viszont nem tudod elkerülni a reggeli piszmogást az utakon, akkor mindenképp kalkuláld be a napirendedbe. Ha számítasz rá, akkor békésebb lehetsz. Foglald le magad közben, hogy ne tűnjenek elveszettnek a percek! Hallgass zenét, énekelj, beszélgess az utastársaiddal (ha vannak), hallgass motivációs előadást, válassz egy jó hangoskönyvet, vagy intézd el a telefonjaidat.

Ha nem készülsz fel egy esetleges dugóra, és még késésben is vagy, bizony úrrá lehet rajtad a szorongás, és a pánik. Hosszútávú negatív hatása viszont nincs a forgalmi stressznek, de ennek az is feltétele, hogy a lehető legpozitívabban állj a helyzethez. Sajnos az, aki sok időt tölt dugóban, hajlamosabb lehet szürkének látni az életét. Az ingázás pszichoszomatikus betegségekkel járhat, melynek tünetei: fejfájás, szédülés, kimerültség. A szenvedő alanyok úgy érzik, hogy elhanyagolják a családjukat, a barátaikat, és már nincs is magánéletük.

Általános igazság, hogy jobban teszed, ha nem hergeled fel magad ácsorgás közben, nem ordítasz, nem türelmetlenkedsz, nem kötsz bele a többi autósba, mert azzal csak a saját helyzeteden rontanál. Ha túlreagálod a helyzetet, azt az egészséged is bánhatja: gyengülhet az immunrendszered, a vérnyomásod magassá válhat, nőhet a vércukorszinted. Arról nem is beszélve, hogy ki tudja, a másik autósnál mikor telik be a pohár, és száll ki az autójából, hogy a Tiéd felé vegye az irányt...

(Forrás:Nők Lapja Psziché 2014 novemeber / Fotó:www.autoevolution.com)