Jump to content

Csalánkiütés – a lélek könnye?

2014. 12. 05. 17:07

Neked is ismerős az égő, bizsergő, viszkető hólyagos bőr? A fehér göböcskék meg tudják keseríteni az ember életét.

A vakarás sem segít, csak annál jobban ég, viszket, és egyre csúnyább lesz a bőr. Ördögi kör, de vajon mi okozza ezt a betegséget, és mi rá a megoldás?

A csalánkiütést magát a hisztamin nevű anyag felszabadulása okozza, és egyrészt különböző allergének váltják ki: gyógyszerek, konzerválószerek, élelmiszerek, bélférgek, baktériumok fehérjéi: A baktériumok néha gócokban lappanghatnak, ilyen az idült mandulagyulladás, a granulómás fog, az idült epehólyag-gyulladás, a kismedencei gyulladások. Létezik heveny, és krónikus változata is. Kiválthatják a bőrfelszínre helyezett anyagok is, például a nyers tojásfehérje, formalin, kozmetikumok alkotóelemei, növényi toxinok. Különböző fizikai hatásokra is megjelenhet: például mechanikus dörzsölésre, nyomásra is. Vannak olyan páciensek, akiknél a külső, vagy a fizikai munka során bekövetkező izzadás eredményez kis hólyagokat. Megint másoknál a hideg levegő, vagy a napfény lehet a kiváltó tényező. Társulhat belgyógyászati betegségekhez is, de sokszor nincs fizikai oka a megjelenésének. A kiváltó ok kerülése, és az antihisztaminok alkalmazása gyógyír a bajra.

Ilyen esetekben lehet gyanakodni a stresszre, hiszen a stressz is előhívhatja a kis hólyagok megjelenését. A titkos félelmek, és a dolgok eltúlzása könnyen okozhatja ezt a fájdalmas betegséget. Találd meg a lelki békéd! A csalánkiütést az elfojtott düh, az idegeskedés táplálja a legjobban. Annak, aki ebben a betegségben szenved, fontos, hogy beszéljen a problémáiról, hogy ne forduljon magába, hanem tárulkozzon ki, mondja ki a fájdalmait, az érzéseit.

(Forrás:hazipatika.hu / Fotó:christianityworks.com)