Jump to content

A jó cselekedetek hava

2014. 12. 12. 19:40

December a jó cselekedetek és az adakozás hava. Az ünnepek közeledtével egyre inkább él bennünk, az a késztetés, hogy valami jót cselekedjünk, adományozzunk vagy kedves gesztussal örömet vigyünk embertársaink életébe.

Otthonainkat feldíszítjük, hasonlóan ahogy a szívünkben is a szeretet pompáját szeretnénk megélni, elkezdünk jobban szeretni, több jelét adjuk érzéseinknek mikor a meghittség költözik szívünkbe.

Mi mindenre jók a jó cselekedetek?

Egészen kiskorunktól arra neveltek szüleink, hogy a kedvesség, nagylelkűség jó erény, legyünk segítőkészek. Talán nem is gondoltad, milyen sok területre kiterjed a jó cselekedetek hatása. Kísérletek sora bizonyítja, ha segítőkészségünket és együtt érzésünket fejezzük ki, kedvezőbben értékeljük azt a személyt, kinek segítő jobb kezünket nyújtjuk. Lehet éppen a szomszéd vagy egy hajléktalan, akit megsegítesz egy forró teával, vagy éppen egy közösségi helyen tett jó cselekedet, egy biztos, megállapítást nyert az a tény, hogy a hasznosság érzését és egy új identitás lehetőségének a kialakulását élhetjük meg jó cselekedetünk kifejezése által. Jobban érezzük, hogy egy közösséghez tartozunk, amelyben egymástól függünk, és együtt kell működnünk, állítja továbbá Dr. Sonja Lyubomirsky. Amikor jó cselekedeteket hajtunk végre empatikusabbként és szerethetőbbnek látjuk magunkat, hiszen nem csak másokat szemlélünk pozitívabban, de magunkat is kedvezőbben értékeljük.

Önbizalom növelő a jóság, a segítőkészség

„Az élet egyik legszebb jutalma, hogy miközben az ember másokon segít, egyben önmagán is segít.” (Ralph Waldo Emerson)

Önképünkre jótékonyan hat, másképp tekintünk magunkra, növeli a megelégedettséget önmagunkkal szemben, erősebbeknek, magabiztosabbnak érezzük magunkat. Képességeink használata utat enged, hogy megéljük szakértelmünket ezáltal azt az érzetet keltve, hogy urai vagyunk a helyzetnek. Kutatók szerint életünk értelmességét és értékét is növelheti a jó cselekedetek gyakorlása, akár olyan képességeink is felszínre bukkanhatnak melyekről, még tudomásunk sem volt. Nem utolsósorban, az egyik legalapvetőbb emberi szükségletet elégíti ki, ha kapcsolatba kerülünk másokkal.

Mindig lesznek, olyanok, akik nem éppen a kedves arcukat mutatják és esetleg bántanak. Egy dolgot azonban mindig megtehetsz: jót cselekedni másokkal. Minden helyzetben eldöntheted, hogyan reagálsz. Beletemetkezhetsz rossz hangulatodba elzárva a kiutat saját boldogságodtól, hiszen egy szomorú ember nehezebben veszi észre, mennyi mindennel tudna örömöt szerezni másoknak és magának, mely aztán pozitívan hat vissza rá.

Nem is hinnénk, milyen sok erőt adhat, ha kollégánknak megköszönjük figyelmességét. Szinte gondelűző, ha egy fáradt bolti eladónak kedves szavakat mondunk. „Legyen szép napja, hamarosan vége a műszaknak, addig is kitartás.” Ne becsüljük le a kistettek erejét!

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

(Forrás:http://jobbveledavilag.hu/ Fotó:www.beaverdesigngroup.com)