Jump to content

Így tedd újra csillogóvá ezüst ékszereidet!

2024. 04. 24. 19:00

Az ékszerek csodás kiegészítőink és sokan kedvelik az ezüstből készített csodákat. Csakhogy, amit használunk az képes elromlani vagy fényében megkopni.

Az ezüst ékszereket a befeketedés tudja elcsúnyítani. Ám a tisztás nem olyan ördöngösség, amelyet ne lehet otthon kivitelezni. Sőt.

A feketedés lényegében nem más, mint korrodálódás, vagyis egy kémiai reakció zajlik le, amelynek az eredménye a fekete bevonat az ékszeren. Ez a folyamat akkor is megtörténik, ha nem is használjuk az ékszert, de azt nem légmentesen elzárva tartjuk.

Kamaszként imádtam az ezüst ékszereket és bizony tapasztaltam azok elszíneződését. Amikor már úgy ítéltem meg, akkor fogkrém és fogkefe, vagy fültisztító pálcika segítségével átmentem az érintett felületen és szebbé varázsoltam az ékszereket. Az apró rovátkák között, a láncszemek egymásba fonódásánál azonban nem tudtam igazán jó eredményt elérni.

Most azonban olyan ötletekkel jövök, amelyek sokkal jobb eredményt produkálhatnak befeketedett ezüst ékszerek esetében.

Drogériákban egyéb boltokban kapható olyan folyadék vagy tisztító kendő, amely éppen ezt a lerakódást képes eltávolítani az ékszerekről. Az utasításnak megfelelő használattal újra csillogóvá tehetjük azokat. A folyadékot abban az esetben érdemes bevetni, ha sok apró bemélyedés, rovátka, barázda található az ékszeren és a kendővel lehetetlenség igazán eltávolítani a fekete bevonatot.

Egy másik remek megoldást kínál a szódabikarbónás tisztítás. Ez a csodaszer bevethető a mosásban, a takarításban és még ki tudja hol, de az ékszertisztításért is felelős lehet. A legjobb, hogy mindez filléres megoldást kínál. A teendő csupán annyi, hogy szükségünk van egy tálra, amit ki kell bélelni alufóliával (a fényes felülete kerüljön felülre). Ha ez megvan, mehet bele a tisztítandó ékszer. Szórjunk rá 2-3 evőkanálnyi szódabikarbónát és 1 teáskanálnyi sót, majd a felforralt vízzel öntsük nyakon annyira, hogy az ellepje teljesen az ékszert és hagyjuk állni. A köves darabok esetében ez nem működik, mert meglazulhatnak a foglalatban a kövek, ezért ebben az esetben érdemes csak a tisztításra szánt felületet belelógatni ebbe az oldatba. A víz elszíneződése fogja elárulni, hogy a tisztítás eredményes volt. Vegyük ki az ékszert, öblítsük le és óvatosan törüljük szárazra.

A használaton kívüli ezüst ékszerek elszíneződését elkerülhetjük úgy, ha a cipő vagy táskavásárláskor a dobozban található kis tasakot helyezünk melléjük. A kis tasakokban található gyöngyök funkciója nem más, mint a nedvesség elszívása, így az ékszerek mellett is ugyanezt teszik.

A fürdéskor használt szerek, az izzadság, a krémek és még a parfüm is hozzásegíti az ékszereinket az elszíneződéshez. Tehát vagy levesszük magunkról a darabokat ilyenkor vagy gyakrabban kell alkalmazni a házi tisztítási módszereket.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)