Jump to content

Változtass, hogy változhass! 1. rész

2015. 01. 07. 15:45

Stephen R. Covey 1989-ben gyűjtötte össze a kiemelkedően eredményes emberek 7 szokását. Könyve a mai napig a menedzserkötetek bestsellerlistáján áll.

Az író úgy gondolja, hogy a hosszú távú siker, azaz az eredményesség néhány örökérvényű alapelvre vezethető vissza. Ezekből szokásokat alkotott, s azt írja, ha bevezetjük őket a mindennapjainkba, akkor boldog, kiegyensúlyozott élet lesz a jutalmunk.

Lássuk a lépéseket!

1. Légy proaktív!

Vállaj felelősséget a boldogulásodért, ne hibáztass másokat, hiszen a döntés a te kezedben van. Csak azokkal a dolgokkal foglalkozz, amelyekre van hatásod, s ne foglalkozz olyan tényezőkkel, amelyekre nincs.

2. Tudd előre, hova akarsz jutni!

Már a cselekvésed előtt légy tisztában azzal, mit akarsz vele elérni. Írd meg a küldetési nyilatkozatod: mi dolgod van a világban, mit szeretnél örökül hagyni, milyen szerepeid (feleség, férj, szülő, gyerek, barát, családtag, stb.) vannak, s ezeken belül emelj ki egy-egy kulcsszereplőt. „Mit szeretnél, mit mondjon rólad öt év múlva ez az ember? És a nyolcvanadik szülinapodon milyen üzenetet szeretnél tőle kapni?”

Ha nincsenek biztos alapjaid, ha nem tudod, mi fontos a számodra, akkor az egész időszervezésed össze fog omlani.

3. Ügyelj a fontossági sorrendre!

Képzelj el egy négy szeletes időmátrixot, mely a következő negyedekből áll:

  • fontos-sürgős
  • nem fontos-sürgős
  • fontos-nem sürgős
  • nem fontos-nem sürgős

A legtöbb napi tevékenységünk –helytelen módon- a sürgős dolgokból áll össze, és alig teszünk fontos dolgokat, amikkel viszont értéket teremthetnénk.

Hetente tervezz: írd össze az összes szerepedet, és mindegyikhez rendelj egy-két olyan feladatot, amelyek a céljaid szempontjából fontosak. Ezeket írd be legelőször a heti tervezésbe, és ezekhez igazítsd a többit! Ilyen pl. egy barátként egy baráti találkozó, vagy feleségként egy közös filmezés a férjjel.

(Forrás:Stephen R. Covey:A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása/ Fotó:www.businessweek.com)