Jump to content

Változtass, hogy változhass! 2.rész

2015. 01. 08. 14:00

Stephen R. Covey 1989-ben gyűjtötte össze a kiemelkedően eredményes emberek 7 szokását. Könyve a mai napig a menedzserkötetek bestsellerlistáján áll.

Az író úgy gondolja, hogy a hosszú távú siker, azaz az eredményesség néhány örökérvényű alapelvre vezethető vissza. Ezekből szokásokat alkotott, s azt írja, ha bevezetjük őket a mindennapjainkba, akkor boldog, kiegyensúlyozott élet lesz a jutalmunk.

Lássuk a lépéseket!

4. Gondolkodj közös győzelemben!

Az eddigi pontok az egyéni győzelemre fókuszáltak. A 4-es pont a „win-win „gondolkodást tanítja meg, arról szól, hogy nem feltétlenül rossz az nekünk, ha más is kap a tortából. Hosszú távon a „nyer-nyer” felfogás kifizetődőbb. S hogy miért? Mert nem egy torta van, hanem sok.

5. Először érts, aztán értesd meg magad!

Az együttműködéshez nagyon fontos az empatikus kommunikáció. Ahhoz, hogy meg tudd magad értetni a másikkal, fontos, hogy te is próbáld megérteni őt.

6. Teremts szinergiát!

A boldogságunkhoz jelentősen hozzájárul az, ha tudunk kreatívan együttműködni. Hallgasd meg mások ötleteit, ne kritizálj, alkoss tökéletes egységet! Kompenzáld társaid gyengeségeit, fűzd tovább a gondolatait, értékeld a különbözőséget!

7. Élezd meg a fűrészt!

A pont témája: saját magunk megújítása a test, a lélek, a szív és érzelem dimenziójában. Minden ponthoz írj egy-egy ötletet, hogy fel tudj töltődni teljesen.

A cél az, hogy mind a 7 cél a szokásunkká váljon, és beépüljön a mindennapjainkba!

(Forrás:Stephen R. Covey:A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása / Fotó:blog.compete.com)