Jump to content

A veszteség, és a gyász szakaszai 2. rész: szomorúság és harag

2015. 01. 14. 15:10

Előző cikkünket folytatva a veszteség állomásai közül most a szomorúság, és a harag következik.

Szomorúság

A kezdeti döbbenetet szép csendben követi a szomorúság. Ez az a pont a veszteség feldolgozásában, amikor már annyira fáj, hogy fizikai tünetek is előfordulnak. A szomorúság hullámai újból és újból Rád törnek. Fáradt vagy, álmatlan, étvágytalan, és még mellkasi fájdalmakat is tapasztalhatsz.

Harag

A „Miért én?”, és az „Ez egyszerűen nem igazságos!” felkiáltások szakasza. A harag értékes eleme a gyógyulási folyamatnak. A harag energiát ad, és ösztönöz arra, hogy előrébb menj. Még a Biblia sem mondja azt, hogy ne legyünk mérgesek. „Ha haragusztok is, ne vétkezzetek”: a nap ne menjen le a ti haragotokkal." Jobb, ha gyorsan, határozottan lerendezed a haragodat, és nem engeded, hogy uralja a cselekedeteidet.

A harag normális, sőt egészséges is. De ha továbbgerjeszted, elgennyesedik, és pusztítást okoz az elmédben és a testedben, megemeli a vérnyomásod, és gyomorfekélyt is okozhat.

Természetes, hogy dühös vagy, ha egy szeretted meghal, ha a férjed elveszíti az állását, vagy ha az egyik szülőd elveszíti az egészségét. Légy dühös, add ki a haragod, de aztán lépj tovább, hiszen a haragod nem fogja megváltoztatni a helyzetet. Kezeld megfelelően a haragodat!

(Joyce Meyer: Ne engedd, hogy az érzelmeid irányítsanak / Fotó:divorcedgirlsmiling.com)