Jump to content

A sikerért elalvás előtt tanulj!

2015. 01. 28. 16:10

A tudósok szerint a legalkalmasabb idő a tanulásra az alvást közvetlenül megelőző idő. Ha csak olvasod a tanulnivalót lefekvés előtt, már az is nagyon hasznos.

Az angliai sheffieldi és a bochumi Ruhr Egyetem kutatói 216 egyévest vizsgáltak. Azt tapasztalták, hogy a babák csak akkor voltak képesek visszaemlékezni az újonnan tanult feladatokra, ha tanulás után volt alkalmuk egy kiadós alvásra.

A babák három cselekvést tanultak. Ezután az egyik csoport (A) hosszabb ideig aludhatott, míg a másik csoport (B) tagjai vagy nem aludtak, vagy csupán fél óránál kevesebb időt. Másnap az A csoport tagjai átlagosan másfél feladatra emlékeztek, míg a B csoport semmit sem tudott feleleveníteni az előző nap tanultakból.

Az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy akik hosszabb ideig alszanak tanulás után, sikeresebben tanulnak, mint akik nem alszanak utána. Ezért is fontos elalvás előtt mesét olvasni a gyermekeknek. Az is igaz, hogy álmosan tanulni nem épp a legüdvözítőbb dolog, ezért azt az alkalmas időpontot kell megtalálni, amikor még hatékony lehet a tanulás.

(Forrás:hvg.hu / Fotó:www.telegraph.co.uk)

További érdekességekért keresd fel Facebook oldalunkat!