Jump to content

Pomodoro-technika

2015. 02. 03. 16:30

Kiégés ellen, maximalistáknak

Az órák szaladnak, és valahogy sosem végzel időben a teendőiddel? Hogyan találhatnád meg az egyensúlyt? Mi lehet a probléma? Mutatunk egy remek módszert!

A Pomodoro-technika segít a hatékonyabb időbeosztásban. Segítségével jobban oda tudsz figyelni a munkádra, az időbeosztásodra, jobban túl tudsz lendülni a stresszes helyzeteken, és védve vagy a kiégéstől is. Egy új munkavégzési módszer ez, mellyel kivédheted a határidő csúsztatásokat, és a halogatásokat.

A Pomodoro-technika lényege:

1. Válassz ki egy feladatot! Ne gondolkozz rajta sokáig, miért erre esett a választásod, kezdj neki minél előbb, és teljes erőddel figyelj oda rá, semmi más se vonhassa el a figyelmed! Nincs e-mailezés, Facebook, telefonálás, kávézás, stb. Ha bármi fontos teendő eszedbe jut, írd fel, de térj vissza a munkádhoz! Csapodár gondolataidat állítsd le! Meg tudod csinálni!

2. Állítsd be az időzítőd 25 percre! Csak 25 perc, nem a világ vége!

3.Merülj el a feladatban! Légy magaddal szigorú a feladatvégzés közben. Néha nézz rá az órára, mennyi időd van még.

4. Lejárt az idő! Készen vagy? Elégedett lehetsz! Kellene még idő? 5-10 percet még foglalkozz vele, de ne többet! Idővel megtalálod azokat a feladatokat, amiket ezzel a módszerrel meg tudsz oldani.

5. 5 perc pihenőidő! Ha végeztél az adott munkával, lazíts, sétálj, igyál kávét, vizet!

6. Itt az ideje az újabb feladatnak! Egymás után maximum négy huszonöt perces feladatot végezz el 5 perces szünetekkel. Ezután az időtartam után már hosszabb pihenőt kell tartanod!

A technika különösen ajánlott tanároknak, diákoknak, szövegíróknak, ügyvédeknek, stb.

Tégy vele egy próbát!

(Forrás:pomodorotechnique.com /Fotó:lifehacker.com)

További érdekességekért keresd fel Facebook oldalunkat!