Jump to content

Trichotillománia

2015. 02. 05. 19:15

A trichotillomániás emberek saját testszőrzetüket tépkedik: sokan egyenként tépkedik  a hajszálaikat, játszadoznak velük, a szájukba veszik, sőt, akár le is nyelik azokat. Kényszeres belső parancsuk miatt tesznek így.

A kitépkedett haj, szemöldök, stb. helyén sokszor látunk kopasz foltokat.

Miért teszik ezt, miből áll ez a pszichés eredetű betegség? A trichotillománia kényszeres zavar. Az ebben szenvedőknek ellenállhatatlan kényszerük van a tépkedésre, de sokan más kényszercselekvésekben is szenvednek: csipkedik a bőrüket, rágják a körmüket.

Oka

A trichotillomániát okozhatja depresszió, fokozott izgalmi állapot vagy egyéb kényszergondolatok-kényszercselekvések is. Hátterében állhat a neurotranszmitterek - az agyi kommunikációért felelős vegyi anyagok- működésének zavara is.

A betegek közül sokan bizsergő érzésre panaszkodnak, ami csak a tépkedés után marad abba, míg sokan gondolkodás nélkül tépkedik a szőrzetüket. Az elégedettség, a megkönnyebbülés azonban nem tart sokáig, hiszen az agy számára is megszokottá válik a sürgető késztetés. Igazi mókuskerék ez.

Hatása

A betegek gyakran szégyellik a viselkedésüket, idegesek, elkeseredettek, esetleg depressziósak lehetnek miatta. Tettüket titkolják az idegenek előtt, és azon gondolkodnak, hogy vajon miként vélekedhetnek róluk. Kerülik a társaságot. Erre a mániára jellemző, hogy az érintettek magukat okolják az önkontrolluk hiánya miatt.

Segítség

A megoldás egy szakemberrel való beszélgetés, és gyógyszeres kezelés (az agy megbolydult biokémiai folyamatainak helyreállítására). A terápia során a betegek felismerik a kényszeres sürgetéseket, megtanulják őket szabályozni, és ellenállni nekik, egészen addig, míg közömbössé nem válnak iránta. A helyettesítő tevékenységek is szoktak segíteni, például a rajzolás, a kötés, stb. A kezelések hatására a sérült önbizalom is javulni szokott. A pácienseknek törekedniük kell a lazább életfelfogásra, és a perfekcionizmusuk mellőzésére.

(Forrás: TeensHealth / Fotó:momwomanhuman.wordpress.com)

További érdekességekért kattints ide, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!