Jump to content

A meditáció, és a boldogság kapcsolata 2.

2015. 02. 17. 21:00

Tudtad, hogy nagyobb esélyed lesz a boldogságra, ha jól-léttel kapcsolatos szokásokkal fejleszted az elmédet?

A érzelmek mind mulandóak. Ez az alapja az elmetréningnek. Az elmetréning azon az alapötleten nyugszik, hogy két ellentétes mentális tényező nem lehet egyszerre jelen. Eshetünk szerelemből gyűlöletbe, de nem árthatunk és tehetünk jót egyszerre, ugyanazon tárggyal kapcsolatban, ugyanazon emberrel. Nem tudunk egyetlen gesztussal kezet rázni és ütést mérni valakire. Így vannak természetes ellenszerei is azon érzelmeknek, amelyek rombolóak a belső jól-létünkre nézve. Így lehet ezzel előrelépni.

Egy másik megoldás lehetne, hogy egy általános ellenszert találjunk minden érzelemre, és ezt a természet szemügyre vételével lelhetjük meg. Általában, amikor bosszúságot, gyűlölködést, haragot érzünk valaki iránt, vagy valaminek a megszállottjává válunk, az elme újra és újra visszatér ugyanehhez a tárgyhoz. Amire most szükségünk van, a kifele nézegetés helyett, az a befele figyelés. Nézzük meg magát a haragot; fenyegetőnek tűnik, akár egy gyülemlő monszunfelhő, vagy egy tornyosuló vihar. Azt gondoljuk rá tudunk ülni a felhőre, közben mikor a közelébe megyünk, kiderül, hogy csak köd. Ha így közelítjük meg a harag fogalmát, az is el fog illanni, akár a jégvirág a reggeli nap nyomán. Ha ezt újra és újra megismételjük, a haragra való késztetés, hajlam annál enyhébb lesz, minél többször sikerül eloszlatnunk. És végül, habár felmerül, épp csak átvillan az elménken, akár az égen átrepülő madár, anélkül, hogy nyomot hagyna. Tehát ez az elmetréning alapelve.

Ennek elsajátítása időbe telik, hiszen ezen elmebéli fogyatékosságoknak, hajlamoknak is időbe telt kialakulni, így az is időbe fog telni, amíg kikeveredünk belőlük. De ez az egyetlen lehetséges út. A meditáció igazi jelentése az elme átalakítása.

Néhány meditáló arra is képes, hogy jobban ellenőrzés alatt tudja tartani az érzelmi válaszait, mint azt gondolná. Ez nem puszta luxus! Ez nem a lélek vitaminkiegészítője, hanem valami olyasmi, ami életünk minden egyes pillanatának minőségét meg fogja határozni. Megdöbbentően kevés időt fordítunk arra, ami a legjobban számít: arra, hogy az elménk hogyan funkcionál! Ami, még egyszer hangsúlyozom, alapvetően határozza meg tapasztalásaink minőségét!

Kívánom, hogy legyen részed békességérzésben, és beteljesülésben!

(Forrás: Matthieu Ricard /molekuláris biológusból lett buddhista szerzetes / / Fotó:meditation-dc.org,priotime.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!