Jump to content

4 mód, ahogyan a hang hat ránk

2015. 02. 21. 21:35

A legtöbb hang körülöttünk a véletlen műve, és legtöbbjük kellemetlen. Gondolj csak egy forgalmas utcára, a közlekedés zajaira. A hanggal való kapcsolatunk döntő része ráadásul tudattalan.

Négy fő módja van annak, ahogy a hang folyamatosan hat ránk.

Az első élettani. Ezt váltja ki például az ébresztőóra, vagy tengeri hullámzás hangja. Az előbbi az "üss vagy fuss" hormont, a kortizolt aktivizálja, míg az utóbbi a percenként 12 egységnyi frekvenciájával a stresszmentességgel, a pihenéssel kapcsolható össze.

A második mód, ahogyan a hang hat Rád, pszichológiai. A zene a hang legerőteljesebb formája, de nem a zene az egyetlen hangféle, amely hat az érzelmekre, a természet hangja is képes erre. A madárdal például olyan hang, amit a legtöbb ember megnyugtatónak talál.

A harmadik mód, ahogyan a hang hatással van Rád, kognitív. Az irodai zaj például nagy mértékben rontja a teljesítőképességet, mivel nagyon kis sávszélesség áll rendelkezésre a hallott információk feldolgozására. Harmadannyira vagy hatékony egy közös terű irodában, mint csendes szobában.

A negyedik mód, ahogy a hang hatással van ránk, viselkedésbeli. A nagyon hangos, vagy túl kellemetlen hangok forrásától mindenki igyekszik távolabb kerülni. ha pedig hosszú ideig vagy túl zajos környezetben, az veszélyezteti az egészséged.

(Forrás: Julian Treasure: 4 mód, ahogyan a hang hat ránk / Fotó:sodahead.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!