Jump to content

Egyedülállók szeretetnyelv tesztje-Jöhet az értékelés!

2015. 09. 24. 04:30

Amelyik szeretetnyelv betűjeléből a legtöbbet választottad, az az elsődleges szeretetnyelved. Ez a szám mindegyik nyelv esetében maximum tizenkettő lehet. Ha két értéked is egyenlően magas, akkor két elsődleges szeretetnyelved van. Ha pedig a legmagasabb pontszámmal közel azonos szám is szerepel a végeredményben, ez azt jelenti, hogy van egy másodlagos szeretetnyelved is. Ez a kifejezési forma szintén fontos a számodra.

A= Elismerő szavak: Az egyik legfontosabb a személynek az, hogy szóban megdicsérjék. Például: Köszönöm, hogy megcsináltad! Nagyon értékelem benned a humorodat! Akiknek ez lényeges, azok szárnyakat kapnak az egyenes és őszinte dicsérő, bátorító szavaktól és az elismerő kijelentésektől. Viszont könnyen lehangolja őket a kritika, a bántó, ítélkező hozzáállás.

B= Minőségi idő nyelve: Akiknek a legfőbb igénye, hogy szerettei bizonyos időközönként osztatlan figyelmet fordítsanak rá. Igényli, hogy csak vele foglalkozzanak, együtt legyenek közös tevékenységet végezve. Lehet ez napi félóra, akár a hétből egy egész nap. Leginkább az emlékezetes közös élmények töltik fel. Az ilyen személyek hálásak a jó beszélgetésekért vagy azért, ha elkísérik őket valahová. Csalódást okoz nekik, amikor lemondják velük a találkozót. Nehezen viselik, amikor a rohanó mindennapokban nem jut elég idő rájuk. Például: Annyira szeretnék a barátaimmal közösen nyaralni, de már mindenki szervezett mást.

C= Ajándékozás nyelve: Akinek ez elsődleges fontosságú, képes régi ajándékokat, tárgyakat őrizgetni. Emlékszik rá, mikor és kitől kapta az adott tárgyat. Például: A szülinapomra kaptam ezt az órát egy barátomtól, és számomra emiatt különleges. Akiknek ez igazán fontos, azok csalódottak, amikor elfelejtik megajándékozni őket. Elégedetlenek, amikor olyan dolgot kapnak, melyre nincsen szükségük. Akár készítjük akár vásároljuk az ajándékot, a lényeg az, hogy a megajándékozott érezze és tudja, hogy rá gondoltunk közben.

D= Szívességek nyelve: Az ígéretek betartása elégedettséggel tölti el azokat, akiknek a szívességek adása és kapása a nyelvük. Örömöt jelent, amikor a segítenek nekik. Ők maguk is a tettek emberei. Érdemes kideríteni, hogy az érintettnek valójában mire van szüksége. Például: Értékelem, hogy azonnal segítettél megjavítani az elromlott zárat! De jó, hogy levitted a szemetet! Komoly csalódást okoznak ilyenkor a be nem tartott ígéretek és felelőtlen fogadalmak.

E= Testi érintés/ölelés nyelve: A simogatás, az ölelés, valamint az egyéb testi érintések a szeretet kifejeződésének egyik legalapvetőbb formái. Azok az emberek tartoznak ide, akik számára valamilyen fizikai kontaktus által könnyebb érezni a másik ember szeretetét. Kapcsolati szempontból is fontos tudni magunkról, ha ez a szeretetnyelvünk. Ez abban segíthet, hogy felismerjük, könnyebben befolyásolhatóak vagyunk ezen a téren. Azonban vannak olyan emberek, akik sokkal érzékenyebbek az érintésre, és jobban igénylik azt bárki másnál. Számukra az elutasító, bántó gesztusok még fájdalmasabbak lehetnek. Biztassa barátait, szeretteit, hogy végezzék el ők is a tesztet és az eredményt használják fel kapcsolatuk gazdagítására.

(Forrás: Gary Chapman: Az egyedülállók öt szeretetnyelve, Harmat Kiadó, Fotó:pixabay.com)

Csatlakozz a Lelki Élethez a Facebookon!