Jump to content

Egymásnak ellentmondó célok

2016. 03. 28. 07:09

Olyan tennivaló listát készítünk egy napunkhoz, amelyet akkor sem tudnánk teljesíteni, ha semmi sem zavarna meg bennünket napközben, pedig ilyesmi mindig előfordul.

Legtöbbünk számára a problémát nem a célok hiánya jelenti, hanem az, hogy túl sok van belőlük. Olyan tennivaló listát készítünk egy napunkhoz, amelyet akkor sem tudnánk teljesíteni, ha semmi sem zavarna meg bennünket napközben, pedig ilyesmi mindig előfordul. Amikor a kutatók megkérték az embereket, hogy készítsenek listát személyes céljaikról, a legtöbbjüknek nem okozott gondot, hogy legalább tizenöt különböző célt leírjanak. Néhány ezek közül jól összeillett, illetve egymást támogatták, például leszokni a dohányzásról és kevesebb pénzt költeni. De a munkahelyi és családi célok elkerülhetetlenül konfliktusban vannak egymással.

Ahogyan Robert Emmons és Laura King pszichológusok kísérletsorozatukban kimutatták, az ellentmondó célok eredménye a boldogtalanság lesz a cselekvés helyett. Minél több egymással versengő feladattal szembesülünk, annál több időt töltünk azzal, hogy ezeken a feladatokon tűnődünk. A kutatók azt találták, hogy akiknek világos és egymásnak nem ellentmondó céljaik vannak, képesek gőzerővel haladni a célok felé, míg a többieket annyira leköti az aggódás, hogy elakadnak. A kutatásokban azok a személyek, akiknek konfliktusban voltak egymással a céljaik, kevesebb pozitív és több negatív érzelemről, erősebb depresszióról és szorongásról számoltak be.

(Forrás: Baumeister és Tierney: Akaraterő, Fotó:pixabay.com)