Jump to content

Az unalom nagy tanítómester

2016. 06. 26. 12:16

"Ha unatkozol kielégítheted az elmédet azzal, hogy fölkapsz egy magazint, telefonálsz valakinek, bekapcsolod a tévét, „szörfözöl" az interneten, elmész vásárolni, vagy - és ez nem ritka jelenség - a hiányt és a többre vágyás mentális érzését átviszed a testedre, és kis időre úgy elégíted ki azt, hogy többet eszel.

De megteheted azt is, hogy továbbra is unatkozol, és nyugtalannak érzed magad, és megfigyeled milyen érzés unatkozni és nyugtalannak lenni.

Amint tudatosságot irányítasz az érzéshez, körülötte hirtelen megjelenik valamekkora űr és vele együtt a belső csend.

Eleinte csak kicsi, ám ahogy a belső tér érzete erősödik, az unatkozás érzésének intenzitása és a jelentősége csökken. Tehát még az unalom is megtaníthat arra, hogy valójában ki vagy, s ki nem.

Rájössz, hogy valójában te nem „unatkozó ember" vagy. Az unalom csupán egy benned zajló kondicionált energiaáramlás. Ugyanígy haragos, szomorú vagy félő ember sem vagy.

Az unalom, a harag, a szomorúság vagy a félelem nem a „tied", azok nem személyhez kötött dolgok. Azok az emberi elme állapotai. Fölbukkanó és elmúló dolgok. Semmi olyan nem lehetsz, ami fölbukkan és elmúlik."

 

(Forrás: Forrás: Eckhart Tolle, Fotó:pixabay.com)