Jump to content

A gyógyító zöld

2016. 07. 06. 20:00

Az örökös rohanás, a városi nyüzsgés, a „betondzsungel” állandó zaja és a szmog óhatatlanul is kedvezőtlenül hatnak szervezetünkre. A legtöbb embernek eljön egy olyan időszak az életében, amikor ki akar törni a mindennapokból, elmenekülne a város zajától és kikapcsolódna egy kicsit zöld környezetben.

Legyen szó egy zöldellő pusztáról, vagy egy ősfás erdőről, már néhány óra a szabadban csodát művel testünkkel és lelkünkkel egyaránt.

Gondoltad volna, hogy a környezetpszichológia jelen van napjainkban, mint egy igen népszerű tudományág? Legfőbb kutatási területe, hogy milyen módon befolyásolja viselkedésünket, gondolatainkat, cselekedeteinket, érzelmeinket és társas kapcsolatainkat a zöld jelenléte.

Az első környezetpszichológiai szervezet az Environmental Design Research Association a hatvanas évek végén jött létre Amerikában.

Mit tehetünk, ha egy kis zöldre vágyunk?

Sajnos a városi emberek jelentős része nem rendelkezik önálló kerttel, és nem is tölthet annyi időt a természetben amennyit szeretne. Ha nem tudjuk megoldani, hogy akár hetekre, hónapokra zöldbe vonuljunk, körbevehetjük magunkat olyan tárgyakkal, növényekkel, melyek behozzák otthonunkba a természetet. Nem csak a kert, de a kertészkedés is felér egy egészségügyi kúrával.

Már az ókorban felfedezték, hogy a növényekkel, állatokkal történő foglalkozás a testre és a lélekre is egyaránt fejlesztően hat.

Az Amerikai Egyesült Államokban az 1950-es évektől foglalkoznak külön „kertészetterápiával,” mely a gyógyító kertészet gondolatán alapszik.

Orvosilag bizonyított, hogy a kertben, természetben, erdőben töltött idő és a kerttel kapcsolatos tevékenységek javítják az egészségi állapotunkat. Legyen szó akár szellemi akár testi problémákról.

Magyarországi példák

Vakok kertje

Svájci és svéd minták alapján, 1972-ben a Vakok Szövetségének megalapításának 60.évfordulója alkalmából megépült Budapesten, az a, mintegy 4000 m2 elkerített és őrzött terület, ahol speciálisan összeválogatott illatos növényfajták, különféle tapintású térburkolati elemek, medence és szökőkút nyújt felejthetetlen élményt, első sorban a látássérült, vak felnőttel és gyermekek számára. A kert vendégeit speciális Braille-írással készült térképek segítik a tájékozódásban.

A kert kialakításánál alapvető szempont volt, hogy a későbbi kerthasználók nem látnak. Fontos megjegyezni, hogy a látássérült embereknek a többi érzékszervük sokkal érzékenyebb, mint az átlag embereké.

Ebből kiindulva a kerti növényekhez vezető utak is különféle burkolatból készültek, mely megkönnyíti a tájékozódást. Az érdeklődők speciálisan kialakított korlát segítségével tudják megérinteni a növényeket.

Megtalálható itt többféle fenyőfa, mogyorófa, szilva, eper, birsalma fa és bokor. A növényágyásokban pedig olyan jellegzetes illatú növények,mint a citromfű, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, citromzsálya, melyeket illatuk és tapintásuk alapján könnyedén megkülönböztethetnek. A kertben található egy különböző hosszúságú és színű fémcsövekből készült „csőorgona”, mely bottal ütögetve különféle hangokat szólaltat meg. Továbbá hinta, speciális sakktábla, ping-pong asztal várja az érdeklődőket.

Palánta projekt

A Miskolci Autista Alapítvány által elindított projekt célja, a 12-60 év közötti autizmussal élők terápiás ellátásának és későbbi foglalkoztatásának elősegítése. A projekt során a résztvevők zöldség, gyümölcstermesztéssel, állatgondozással foglalkoznak. A terápiás gondozás speciális „terápiás kert” formájában valósul meg.

A nem mindennapi környezet, a zöld, a kert és a növények lelkileg és szellemileg is fejlesztik a résztvevőket. Lehetőséget biztosítanak hasznos és tevékeny munkavégzésre, ugyanakkor a kertben magányra, elvonulásra is van lehetőség.

A megvalósult projekt lényege, hogy minél több időt töltsenek a sérült emberek a természetben, annál többször éri őket pozitív, fejlesztő hatás. Ugyanis nem csak az állatok, de a növények is kedvező hatással vannak egészségünkre. A növények bizonyos szennyező anyagokat megkötnek, csökkentik a zajszintet, látványukkal, illatukkal feltöltik az ember lényét. Kertészkedéssel kisebb mértékű terhelés mellett fizikai állapotunk is javítható.

Aki teheti, töltsön minél több időt a szabadban, ugyanis a zöld környezet feltölt a természet pozitív energiájával. Egy kiadós erdei séta pedig elősegíti az életenergia áramlását, kapcsolatot teremt a növények, állatok és az emberek között, lehetőséget és helyet biztosít a nyugodt gondolkodásra, csökkenti a mindennapos stresszt és növeli a boldogságérzetünket.

Kép:pixabay.com