Jump to content

A korai klimax, amitől minden nő „retteg”

2016. 09. 29. 20:30

A legtöbb nő, ha tehetné megszüntetné a klimaxot az összes kellemetlen velejárójával. Nem egyszer előfordult már, hogy harmincas évei végén járó, babát tervező nők szembesültek azzal, hogy a menstruációjuk nem a várva várt várandósság miatt marad ki, hanem beköszönött életükbe a korai menopauza.

Normális esetben a természetes menopauza általában 50 év felett szokott bekövetkezni, ilyenkor plusz, mínusz 5 év természetesen belefér. Korai klimaxról viszont akkor beszélhetünk, ha a tünetek már a harmincas évek végén állandósulnak. A menopauza tünetei, a menstruáció csökkenése, majd teljes kimaradása, intenzív hőhullámok, verejtékezés, arcből kipirulása, bőr kiszáradása, bőr elvékonyodása, megereszkedése és ráncosodása, libidó csökkenése, hüvelyszárazság, hízás, fejfájás, vizelettartási gondok, hangulatingadozás.

A fizikai tüneteket, ha önmagukban nem lennének megterhelőek az érintett nők számára, még lelki eredetű tünetekkel is kiegészülnek. Főleg, ha a vártnál korábban köszöntött be a klimax. Sok nő ilyenkor úgyérzi elveszítette a nőiességét, önértékelési problémákkal küzdenek, csökken az önbizalmuk, hajlamosabban lesznek depresszióra, a gyakori hangulatingadozás pedig frusztrációt, szorongást, ingerlékenységet eredményez. A kellemetlen tünetekhez gyakran alvászavar is társul. Ha megváltozik a hormonháztartásunk és az alábbi tüneteket éreznénk, idejekorán mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, ugyanis a tünetek más egészságügyi problémát is jelezhetnek.

A korai menopauza örökletes lehet, ha felmenőink között volt rá példa, akkor számíthatunk rá, hogy nálunk is előfordulhat. A genetika mellett, okozhatja korábbi betegség miatti sugárkezelés, kemoterápia, petefészek eltávolítás, és a helytelen életmód is közrejátszhat. A rendszeres dohányzás, kóros soványság, mozgásszegény életmód mind hozzájárulhat a korai klimaxhoz.

Tehetünk ellene, az egészséges életmód, a sport, a mozgás az egyik leghatékonyabb ellenszere.

A menopauza talán egyetlen pozitív hozadéka, hogy megszűnik a kellemetlen menstruáció, minden hozadékával, azonban újabb problémák és kellemetlen tünetek jelennek meg a klimax velejárójaként. A csökkenő ösztrogénszint miatt megnőhet a magas vérnyomás, a csontritkulás, érelmeszesedés, koleszterinszint növekedésének, szívinfarktusnak és agyvérzésnek a kockázata. Valamint bizonyos rákos betegségek kialakulásának a lehetősége is.

Nagyon fontos, hogy a korai tünetek észlelése esetén, azonnal forduljunk orvoshoz és beszéljük meg a további teendőket. A rendszeres sport, mozgás, egészséges életmód mellett, a D-vitamin és kálcium pótlása is segíthet egészségünk megőrzésében és a kellemetlen tünetek enyhítésében. Ha nem vagyunk híve a gyógyszeres kezeléseknek kipróbálhatunk számos klimax elleni természetes gyógynövényt és étrendkiegészítőt.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép:pixabay.com)