Jump to content

Valóban hatással lehet a macskatartás a mentális problémákra?

2017. 02. 27. 13:54

A filmekben gyakran ábrázolják a mentálisan gyenge szereplőket „macskás hölgyként”, azonban valóban köze lenne a macskatartásnak a különféle mentális eredetű problémák kialakulásához?

Egyes feltételezések szerint, a macskatartás mellett nagyobb az esély a mentális betegségek kialakulására. A londoni egyetem kutatói (UCL) azonban nem találtak összefüggést a macskatartás és a lelki eredetű betegségek között.

A kutatásról…

A tanulmány során bebizonyosodott, hogy nem veszélyeztetettebbek a különféle mentális problémák kialakulásáért azok az emberek, akik macskák társaságában nőnek fel. Egy közelmúltbeli tanulmány kutatói azt feltételezték, hogy a macskatartás előidézhet bizonyos mentális rendellenségeket, mint a skizofrénia, mivel az állatok a Toxoplasma gondii parazita végső gazdái. A toxoplazmózis betegséget okozó egysejtű parazita a macskaürülékkel kerül a környezetbe. A felnőttkorára az emberek 40%-a átesik az első toxoplazma fertőzésen, ami a betegség után egy életre szóló védettséget nyújt a kór ellen.

A fertőzés többnyire a macskák székletének szóródásával következik be, ezért macskatartók körében magasabb a védettek aránya. Ezen kívül a fertőzés nem kellően sült birka- vagy disznóhús fogyasztásával, szennyezett föld szájüregbe kerülésével, valamint vérátömlesztéssel és szervátültetéssel is elkapható. A betegség emberről emberre nem terjed. A macskát tartó kismamák esetében óvatosnak kell lenni, ugyanis a méhlepényen áthatolva a magzatnál agyvelő-gyulladást okozhat a terhesség idején elkapott fertőzés. A kutatók úgy vélik, hogy a macskatartás terhesség idején és a gyermekkorban nem játszik szerepet felnőttkori mentális zavarok kifejlődésében.

A tanulmány során kb. ötezer, 1991-1992-ben született embert vizsgáltak, egészen 18 éves korukig. A tanulmány kezdeti elemzései azt sugallták, hogy van kismértékű kapcsolat a macskatartás és a 13 éves kori pszichotikus tünetek között, de kiderült, hogy utóbbiak más tényezők számlájára írhatók. A vizsgálat során, olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a háztartások túlzsúfoltsága és a társadalmi, gazdasági helyzet, az adatok kimutatták, hogy nem a macskát kell okolni.

A UCL tanulmánya megbízhatóbb, mint a korábbi hasonló kutatások, mivel a kutatócsoport mintegy 20 éven át követte a vizsgált családokat. A korábbi kutatások viszonylag kisszámú mintán alapultak, és jelentős hiányok voltak az adatokban, míg az új tanulmány a népesség nagy számán alapult és a korábbi hiányzó adatokat is számba vette.

Terhesekre valóban veszélyt jelenthet…

A macskatartás terhesség és kora gyermekkor idején nem közvetlen kockázat a későbbi mentális problémákat illetően. Ugyanakkor bizonyítékok vannak rá, hogy a kitettség a Toxoplasma gondii parazitának terhesség idején súlyos születési rendellenességeket, a kisgyermekeknél pedig más egészségkárosodást okozhat. Fontos, hogy a baba egészsége érdekében a várandós nők tartsák magukat távol a macskaürüléktől és minimálisan érintkezzenek a macskákkal.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)