Jump to content

Őrizd meg testi-lelki egészséged, egyél banánt

2017. 08. 24. 12:26

A banán, kicsik és nagyok közt is nagy népszerűségnek örvend, ugyanis nem csak finom, de megtalálható benne a szervezet normál működéséhez szükséges A-,C-,E-,K-,B-vitamin, valamint réz, jód, foszfor, magnézium, kálium és jód is.

Kutatások igazolták, hogy a banán a benne található kálium tartalmának köszönhetően kiváló megoldás lehet vérnyomásproblémák esetén, ugyanis rendszeres fogyasztásával csökkenthető a magasvérnyomás.

Mire jó még?

Remek választásnak bizonyul, bélrendszeri problémák, hasmenés, vagy éppen székrekedés esetén. A gyümölcsben található anyagok ugyanis, megakadályozzák a bélben található baktériumok elszaporodását.  Az oligofruktóz egy rostanyag, mely egyensúlyt teremt a negatív és pozitív bélbaktériumok között.

A banán a gyomorfekélyes problémákra is orvosság, ugyanis segít megóvni a gyomor és a belek falát a savasodástól és a felmaródástól.  A benne található proteáz gátló anyagok felveszik a harcot a fekélyesedésért felelős baktériumokkal.

B-vitaminban gazdag, ezért jótékony hatással van az agyi- és idegi funkciókra. Kálium és B-vitamin tartalma szellemi frissességet biztosítv, valamint a teljesítőképességünkre is pozitív hatással van. A banán a benne található tirptofán miatt, természetes „altatószer”, ugyanis ez az anyag elősegíti a szervezetben az alvásért felelős melatonin termelését.

Kicsik és nagyok fejlődését és egészségmegőrzését szolgálja...

Foszfor és magnézium tartalma normalizálja a kicsik és nagyok csont-, izom-, és idegek fejlődését, és normál működését.

Fogyasztása teltségérzetet okoz, fogyókúrázóknak csak mértékkel ajánlott, ugyanis szénhidráttartalma igen magas. Glükóz, fruktóz, szacharóz tartalma biztosítja a szervezet számára az energiát. Fogyasztásával megerősíthető az immunrendszer védekezőképessége, valamint védi az idegrendszerünket. Kálium tartalmának köszönhetően védelmet nyújt a szív-és érrendszerünk számára, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. (pl. stroke)

Nem csak egészségünkre, de szépségünkre is jótékonyan hat, ugyanis a banán külsőleg pakolásként, vagy elfogyasztva csodát művel a haj és a bőr egészségével. Visszadja a haj fényességét, regenerálja a töredezett hajvégeket, valamint bőrhibák, pattanások ellen is kiváló választásnak bizonyul.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)