Kutatások igazolták, hogy a banán a benne található kálium tartalmának köszönhetően kiváló megoldás lehet vérnyomásproblémák esetén, ugyanis rendszeres fogyasztásával csökkenthető a magasvérnyomás.
Mire jó még?
Remek választásnak bizonyul, bélrendszeri problémák, hasmenés, vagy éppen székrekedés esetén. A gyümölcsben található anyagok ugyanis, megakadályozzák a bélben található baktériumok elszaporodását. Az oligofruktóz egy rostanyag, mely egyensúlyt teremt a negatív és pozitív bélbaktériumok között.
A banán a gyomorfekélyes problémákra is orvosság, ugyanis segít megóvni a gyomor és a belek falát a savasodástól és a felmaródástól. A benne található proteáz gátló anyagok felveszik a harcot a fekélyesedésért felelős baktériumokkal.
B-vitaminban gazdag, ezért jótékony hatással van az agyi- és idegi funkciókra. Kálium és B-vitamin tartalma szellemi frissességet biztosítv, valamint a teljesítőképességünkre is pozitív hatással van. A banán a benne található tirptofán miatt, természetes „altatószer”, ugyanis ez az anyag elősegíti a szervezetben az alvásért felelős melatonin termelését.
Kicsik és nagyok fejlődését és egészségmegőrzését szolgálja...
Foszfor és magnézium tartalma normalizálja a kicsik és nagyok csont-, izom-, és idegek fejlődését, és normál működését.
Fogyasztása teltségérzetet okoz, fogyókúrázóknak csak mértékkel ajánlott, ugyanis szénhidráttartalma igen magas. Glükóz, fruktóz, szacharóz tartalma biztosítja a szervezet számára az energiát. Fogyasztásával megerősíthető az immunrendszer védekezőképessége, valamint védi az idegrendszerünket. Kálium tartalmának köszönhetően védelmet nyújt a szív-és érrendszerünk számára, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. (pl. stroke)
Nem csak egészségünkre, de szépségünkre is jótékonyan hat, ugyanis a banán külsőleg pakolásként, vagy elfogyasztva csodát művel a haj és a bőr egészségével. Visszadja a haj fényességét, regenerálja a töredezett hajvégeket, valamint bőrhibák, pattanások ellen is kiváló választásnak bizonyul.