Jump to content

Tarts mértéket az ünnepi lakomák után!

2017. 12. 27. 12:17

Az ünnepek alatt, a legtöbb családban egyszerre több, ízletes, ámde nehéz étel kerül az asztalra. Ilyenkor általában jóval több kalóriát veszünk magunkhoz, mint amennyit kellene, és kevesebb figyelmet fordítunk a sportra és a mozgásra.

A nehéz ételek, a sült húsok mellett, a magyarok előszeretettel fogyasztanak halat az ünnepek során. A rántott hal és a halászlé azonban könnyen megülheti az ember gyomrát, ugyanis a nehéz és zsíros ételek közé tartozik. A hal azonban önmagában nagyon egészséges. A tengeri halak Omega 3 zsírsavban gazdagok, szervezetünkre jótékonyan hatnak, fokozzák az endorfintermelődést és megakadályozzák a szabadgyökök sejtkárosító hatását. Azokra a halakra jellemző a nagy mennyiségű omega-3, amelyek hideg tengerekben élnek és algákkal, moszatokkal táplálkoznak.

Ha megreformáljuk a sütési szokásainkat, és a sós finomságokat, lenmaggal, dióval, szójaolajjal készítjük sokkal egészségesebb, és kevésbé terheli meg szervezetünket. Az olajokban lévő omega-3 zsírsavakból a szervezetben gyulladáscsökkentő anyagok képződnek, ezáltal rendszeres fogyasztásuk a gyulladással járó krónikus, reumás fájdalmakat is enyhítheti. A hal mellett, pulyka is kerül ünnepekkor az asztalra, a szárnyasok közül a pulyka a legsoványabb hús, ajánlott a fogyasztása ugyanis egészséges. A kellemetlen panaszok elkerülése érdekében mindig tartsunk mértéket az ételek fogyasztásakor. Inkább együnk többször kevesebbet, mint egyszerre annyit, hogy utána rosszul érezzük magunkat. Ha az ünnepek alatt sok süteményt fogyasztottunk, akkor az ünnepek után tartsunk egy kis diétát, kerüljük a cukros ételek túlzott fogyasztását.

Ha magas rosttartalmú ételeket fogyasztunk, azok hamar eltelítik gyomrunkat, így akkor sem érzünk éhségérzetet, ha csak keveset fogyasztottunk belőlük. Ha tehetjük, a cukrot helyettesítsük mézzel, ugyanis egészségesebb, szervezetünk számára könnyebben lebontható és kiváló kedélyállapot javító. A szerotoninszint emelkedését segítik még a keményítőben gazdag élelmiszerek, például a tészta, a barnarizs, a burgonya és a kenyér, azonban ezekből is fontos a mértékletesség.

Ha nem volt elég az ünnepi édességekből, akkor ajánlott az étcsokoládé fogyasztás, ha ránk törne a nassolás iránti vágy. Az étcsokoládéban található feniletilamin szintén hatással van kedélyállapotunkra. Ha valami egészséges és finom csemegét ennénk, bátran válasszunk datolyát és fügét, mely az ünnepi asztalok igen gyakori csemegéje.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l kép: pixabay.com)