Jump to content

Így lehetsz megnyerő mások szemében!

2018. 03. 28. 14:55

Az első benyomás minden személyes találkozónál nagyon fontos, hiszen az emberek a találkozás első 20 másodpercében alakítják ki véleményük jelentős százalékát, a látszat és a megjelenés alapján. Azt, hogy valakivel szimpatizálunk-e, azt a konkrét beszéden kívül a gesztusok, az arcjáték, a testtartás, a testbeszéd is befolyásolja. Aki ennek tudatában van, az sokkal hatékonyabban kommunikál.

 

Húzd ki magad!

A nyitott testtartás az első benyomásnál elengedhetetlen. Ne tegyük keresztbe a kezeinket, lábainkat, mert ez azt fejezik ki, hogy elzárkózunk a másik ember elől, és nem vagyunk kíváncsiak a mondandójára. Ha készen állsz megnyílni mások előtt, a testeddel is sugalld ezt, és kerüld az elzárkózást. Ami szintén nagyon fontos, hogy ügyelj a testtartásodra. Sokan elfeledkeznek erről az „apróságról”, ami az összbenyomás jelentős részét meghatározza. Óriási különbség van egy hajlott hátú és egy egyenes tartású ember által keltett benyomás között. Ha egy társaságban, vagy egy adott szituációban te beszélsz, figyelj arra, hogy mindenképp állj egyenesen, ha hozzád beszélnek, dőlj egy kicsit előre.

Határozott kézfogás a siker titka!

Ha ismeretlen emberekkel találkozunk, elkerülhetetlen a kézfogás. A kézfogás minősége jelentősen befolyásolhatja az első benyomást. Ügyelj arra, hogy ne roppantsd össze a másik kezét, de az úgynevezett „döglött hal” típusú kézfogást is kerüld el. A legcélravezetőbb, ha párhuzamosan, se nem felülről, se nem alulról indítod a kézfogást, határozottan, de nem túl erősen.

Okosan az érzelmekkel...

Minél több érzelmet tükröz az arcod, annál inkább bizalmat ébreszthetsz a beszélgetőpartneredben. Nagyon fontos, hogy mindig nézz annak a szemébe, aki beszél, vagy akihez éppen beszélsz, de ne bámuld, mert az rossz benyomást kelthet. Ne felejts el mosolyogni, a mosoly a legegyszerűbb módja annak, hogy megnyerő benyomást kelts. Ügyelj azonban arra, hogy őszinte mosoly legyen, mert az erőltetett, kényszerített már-már vicsorgó mosoly a visszájára is elsülhet. Az őszinte mosoly a lelkiállapotra is pozitív hatással van, ha mosolyogsz, vidám vagy, önmagad is jobban érzed majd, és a társaságban is oldódik a hangulat. A mosoly pedig mosolyt szül. Az ember, beszélgetés közben automatikusan gesztikulál, ám ha mások társaságában zavarba jön, hajlamos visszafogni a mozdulatait. Ügyelj arra, hogy kifejezőek és természetesek legyenek a gesztusaid, soha ne ess túlzásokba.

Miután bemutatkoztatok egymásnak, a beszélgetés közben bátran mondd ki a másik nevét. Ezzel megerősíted az ismerősség érzését, és meghittebbé, barátibbá teheted a társalgást. Itt is fontos a természetesség, ne erőltesd a „jófejkedést”.

Tarts távolságot...

Olyan távolságra állj a beszélgetőtársadtól, ami még mindkettőtöknek kényelmes. Ha túl közel állsz, előfordulhat, hogy akaratlanul is belépsz az intim szférájába. Ezt sokan nem szeretik, főleg ha először találkoznak a másikkal. Ha pedig túl távol állsz, azt hiheti, hogy távolságot tartasz és elzárkózol. Ha a másik közelebb lép, legyél rá nyitott, valószínűleg kedvel, de előfordulhat, hogy halkan beszélsz, és ezért jön közelebb. Ha azonban hátrál, te semmiképpen ne lépj közelebb.

A fejmozgás fontos kifejezőerővel bír, ugyanis, ha elismerően bólogatunk, miközben a másik hozzánk beszél, vagy magyaráz az, az érdeklődésünkről tanúskodik. Ha hozzád beszélnek, döntsd enyhén félre a fejed, az állad pedig nézzen előre. Ezzel is azt erősíted a másikban, hogy figyelemmel kíséred a mondandóját.

A szimpátia jele lehet, ha valaki finoman tükrözi a másik testbeszédét, így hangolódnak egymásra a beszélgetőpartnerek. Magad is kezdeményezheted ezt, és megfigyelheted, hogy a másik fél is tükröz-e, ha igen, garantáltan kölcsönös a szimpátia.

Ne ess túlzásba...

Nem mindig könnyű megtalálni az arany középutat a beszéd és hallgatás között, de törekedj arra, hogy hallgasd meg a másik felet, anélkül, hogy a szavába vágnál, vagy állandóan te beszélnél. Visszatetsző lehet, ha a beszélgetés jelentős része, csak róla vagy rólad szól. Mindkettőtök jusson szóhoz, és törekedjetek arra, hogy mindenkiről legalább ugyanannyi információ elhangozzon.

Ne aggódd túl az új helyzeteket, szituációkat, az első találkozásokat. Bár elsőre furán hangzik, de annál megnyerőbb leszel, minél kevésbé próbálod elrejteni a gyengeségeidet, hiányosságaidat. Persze, nem arról van szó, hogy direkt hangoztasd, ha valamit nem értesz, vagy nem vagy jártas a témában, de ha valamivel nem vagy tisztában, inkább kérdezz rá, ha valami zavar, azt pedig inkább mondd ki, mert így szüntetheted meg a kellemetlen feszültséget és elkerülheted a kínos pillanatokat. Illetve a saját helyzeted is megkönnyíted, ha érted miről kommunikálnak körülötted. Ugyanakkor, ha te beszélsz egy mások számára nem biztos, hogy ismert témáról, akkor bátran kérdezz rá, hogy mindenki tudja-e miről van szó?

(Forrás: lelkielet.co.hu l Kép: pixabay.com)