Jump to content

Figyelj oda szemeid egészségére!

2018. 04. 03. 15:39

Az emberek nagy többsége rendszeresen "babrálja" a telefonját, számítógépét, tabletjét és egyéb elektronikai kütyüjét, valamint gyakran néz televíziót. Szemünk amiatt  keveset tud pihenni, ez  hosszú távon látásromlást eredményezhet. Mit tehetünk ellene?

A legtöbb szellemi munka számítógépen történik, a munkaidő nagy része pedig a monitor előtt telik, a szabadidő jelentős részében pedig szintén a a számítógéphez, telefonhoz, tablethez nyúlunk. Természetesen mindent a szemünk kárára. A szemünk pedig könnyen érzékennyé válhat, ha fárad, akkor ég, szúr, könnyezik, homályosabb a látás, de a fejfájás is lehet a szem fáradásának jele, a számítógép előtt ülés pedig nyak- vagy hátfájáshoz is vezethet.

A felnőttek mellett, a gyerekek is veszélynek vannak kitéve, hiszen ők azok, akik lényegében már a digitális világban nőnek fel. Nem ritka, hogy a számítógépes játékok miatt , akár napi négy-öt órát is gép előtt töltenek.  Szemész szakorvos szerint, az elmúlt harminc évben, 60-70 százalékkal nőtt a rövidlátás előfordulása. Ez egyfajta evolúciós betegség, civilizációs ártalom. A szakember szerint törekedni kell arra, hogy a gyerekek minél kevesebbet nézzenek közelre, ami persze a napi 6-8 iskolai órán elkerülhetetlen. Nagyon fontos, hogy minél többet legyenek a szabadban, mert olyankor távolra nézésre használják a szemüket. Arra egyelőre nincsen bizonyíték, hogy a monitorok sugárzása káros lenne a szemre, azt azonban tudjuk, hogy a képernyők és a led-fények nagyon sok kék fényt tartalmaznak, amely hosszú távon irritálja az ember szemét, ezért célszerű monitorszűrő szemüveget használni.

„Képernyős munkahelynek” nevezzük azt, ahol a munkavállalók naponta legalább négy órát dolgoznak monitor előtt. Ilyen munkakörökben a dolgozóknak előzetes alkalmassági vizsgán kellene részt venniük, hogy kiszűrjék, van-e olyan szembetegsége, hajlama, amelyet a számítógépes munka tovább rontana. A munkahelyi környezet kockázatértékelésén többek között vizsgálják a világítás módját, a fény tükröződését, azt, hogy milyen távolságra állítható a monitor, a beállításokat, és hogy biztosítani lehet-e az óránkénti tíz perc szünetet. A szünetben másfajta munkát végezhet a dolgozó, olyat, amelyhez nem szükséges közelre fókuszálnia.Amennyiben orvosi vélemény szerint, a dolgozónak szüksége van védőszemüvegre, a munkáltató köteles annak költségét megtéríteni

 

 

(Forrás: lelkielet.co.hu l Kép: pixabay.com)