Jump to content

Hogyan őrizhetjük meg egészségünket, és fiatalságunkat? I.

2018. 04. 10. 13:49

A vitaminok szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Mivel nagy többségüket a szervezet nem képes magától előállítani, ezért megfelelő táplálkozással és egészséges életmóddal kell gondoskodni a pótlásukról.

A zöldségek és gyümölcsök, valamint egyes húsok vitaminban gazdagok, melyek fogyasztásával erősíthetjük szervezetünket, immunrendszerünket. Elősegíthetjük az anyagcsere folyamatokat és segítségükkel a szervezetben lerakódott káros anyagoktól is megszabadulhatunk. Vitaminban gazdag táplálkozás során, mindig figyeljünk oda, hogyan készítjük az ételeket, ugyanis sütés, párolás, főzés hatására egyes vitamintípusok elbomlanak, illetve pozitív hatásaik csökkennek. A vitaminhiány esetén, szervezetünk fogékonyabbá válik bizonyos betegségek kialakulására, a hiánybetegségek pedig különféle látható tüneteket produkálnak az ember testén. Vitaminhiány következtében fertőzések, gyulladások, emésztési problémák, gyengeség, fáradékonyság, és alvászavar is jelentkezhet. Megfelelő vitaminpótlással orvosolhatóak ezek a panaszok. A vitaminok két nagy csoportra oszthatóak,vannak a zsírban oldódó vitaminok, ilyen az A-,D-, E- és K-vitamin, valamint a vízben oldódó vitaminok, ilyenek a B-vitaminok, a H-, C-, P-vitamin.

A szervezet számára mindkét csoport elemei szükségesek, mert a szervezet védekező képességét, immunrendszer normál működését erősítik. A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet a zsírszövetekben és a májban tárolja, ezért az egészséges étkezés mellett, nem szükséges a napi pótlásuk. Míg a vízben oldódó vitaminokat, az emberi szervezet nem képes sokáig tárolni, ezért minden nap pótolni kell őket. Egyes vitaminok, nem csak egészségünket szolgálják, de bőrünkre, körmeinkre, és hajunkra is hatással vannak.

B-vitamin megtalálható a húsfélékben (marha, csirke, disznó), a teljes kiőrlésű gabonanövényekben, a tejben, tojásban,vajban, egyéb tejtermékeben, hüvelyesekben, sajtban, tésztákban, egyes péksüteményekben. Változatos és rendszeres táplálkozással könnyen bevihetjük szervezetünkbe.

A B5-,B6-,B12-, B2-vitamin számtalan jótékony hatással van külsőnkre. Egyrészt csökkenti a bőr zsírosságát, hatással van a faggyútermelődésre, segít a bőr méregtelenítő folyamataiban, B-vitamin hatására fejbőrünk egészségesebb lesz, segít megóvni a kiszáradástól, viszketéstől és a korpásodástól. Joghurtból és mézből készített pakolások a pattanások ellen is kiválónak bizonyulnak. Ha szervezetünk nem jut elegendő B-vitaminhoz, akkor a bőrgyulladás, fejbőrirritáció, hajhullás, korpásodás is bekövetkezhet. A száj kirepedezhet, a szem és az arcbőr pirossá válhat.

 

(Forrás: lelkielet.co.hu l kép: pixabay.com)