Jump to content

Amikor nincs értelme az életnek

2018. 05. 17. 19:00

Olyan nincs, hogy nincs értelme. Legalábbis ezt az érzést nem szabadna megengednünk magunknak, mert csak rajtunk múlik, hogy találunk-e új célokat. Mondani ezt könnyű, de a megvalósításban lehetnek akadályok.

Életünk során akár többször kicsúszhat a lábunk alól a talaj. Egy haláleset, egy szerelem vége, pénzügyi, egészségügyi problémák ingathatják meg a magunkba és a világba vetett hitünket. Vannak esetek, amikor minden összedőlni látszik körülöttünk. Kisebb vagy nagyobb krízis mindenki életében jelen van, és egyeseknek még a kilátástalan helyzetek száma is több, mint kellene. Ilyenkor elesettnek érezzük magunkat. Nemcsak nem tudjuk, hogyan tovább, de még fizikailag sem érzünk magunkban arra erőt, hogy megoldjuk a problémát. Olykor még ahhoz is idő kell, hogy felfogjuk, hogy mi történik körülöttünk, és akkor még szóba sem került az, hogy feldolgozzuk a traumát. Máskor megpróbálunk tudomást sem venni a rossz történésről, mintha akkor nem is létezne tovább. Aztán megtörténhet az is, hogy elutasítjuk az adott helyzetet. Egyik sem jó politika, hiszen az élet az orrunkra koppint, és jelzi, hogy a baj nem szűnt meg azáltal, hogy hátat fordítottunk neki.
Válság mindenki életébe beüthet, senki nem kéri magának a bajt, bár sokszor mi magunknak generáljuk. Érezhetjük úgy, hogy a problémával nem tudunk megküzdeni, legalábbis egyedül biztosan nem, és reméljük, hogy valaki megment.

Cselekedj!
Az ember nem tud és nem is lehet minden pillanatban maximálisan összeszedett, pláne nem egy komoly és kilátástalannak tűnő helyzetben. A sebek nyalogatása, az önsajnálat után azonban mégiscsak ki kell bújni a csigaházból, ha nem akarjuk elveszíteni önmagunkat, és nem akarjuk az életünket feladni.
Habár krízishelyzetben várnánk, hogy valaki megmentsen, a legtöbbet általában mi magunk tudunk tenni saját érdekünkben. Első körben nézz szembe a problémával. Bármi legyen a krízis kiváltója, azt ne seperd a szőnyeg alá. Mondd ki hangosan, hogy mi miatt érzed magad most olyan nyomorultul. Azt is mondd ki, hogy ebben te hol szerepelsz, mi az, amit te nem csináltál jól.

Ahogy hangosan kimondod az életedről és önmagadról alkotott kritikádat, megállapításodat, talán egy-két ponton már a megoldás is látszik. Gondold át, hogyan tudnál a szorult, kényelmetlen, fájdalmas helyzetből kimászni. Mi kellene hozzá?
Találj ki egy olyan mondatot, akár mantrának is hívhatod, amely csupa pozitív, a célodat tartalmazó, neked erőt adó. Nem kell több egy mondatnál, de abban legyen benne minden és legyen egyértelmű. Ezt naponta többször mondd el magadban, vagy akár hangosan. Nemcsak a gondolat teremtő erejét célzod meg így, hanem saját céljaidat öntöd szavakba, és minél többször hallod, annál inkább körvonalazódni fog az utad.
Nem kell jövőbelátónak lenned. A céljaid elérhetőek legyenek, de azért biztosan meg kell dolgozni, így cselekedni is kell azért. Arra ügyelj, hogy ne túlságosan a jövőre koncentrálj, hanem sokkal inkább a jelenre, vagy a nagyon kövezi jövőre. Bármi negatív történik, igyekezz azt elengedni, helyette koncentrálj a jóra. Még akkor is, ha úgy érzed, hogy megakadtál. Keresd a megoldást, a másik lehetséges utat célod eléréséhez.  
Az ember gyarló, és ha van egy terve, azt azonnal szeretné megvalósítani. Az életben azonban sok minden nem ennyire egyszerű. Cselekedj, tedd meg, és várj türelmesen.

Nagyon sok mindenre egyedül is képesek vagyunk, és egy kritikus helyzet önálló megoldása önbizalommal láthat el. Ám az legalább akkora erősség, ha valaki belátja, hogy bizonyos dolgok megoldása segítség nélkül nem fog menni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | phuketnews.easybranches.com, medium.com, giphy.com/képek)