Jump to content

Tudatos telefonmentesítés

2018. 07. 15. 17:00

A nyár sokak számára nem a féktelen bulizást jelenti, és a hosszú szabadságot jelenti. Ilyenkor mennek a legtöbben nyaralni, vagy ha otthon is vannak, de a pihenést választják fő célul. Muszáj felkészülni az újabb munkás hétköznapokra.

Még ha nem is megy az ember nyaralni, de nyáron akkor is annyi más lehetőség adott. Fesztiválok, szabadtéri programok várják szerte az országban az érdeklődőket. Vétek, ha ilyenkor is az otthon hűvösében tartózkodunk a telefont, egyéb kütyüt nyomkodva.

Ma már leválaszthatatlanok vagyunk az internetről, mert a szórakozáson túl sokféle dolgunkat tudjuk a világháló segítségével elintézni. Azonban akkor is nyomogatjuk a telefont és húzogatjuk rajta az ujjunkat, ha nincs is tennivalónk. Ránézünk, hogy jött-e üzenet, még akkor is, ha azt a telefon fény- és hangjelzése nem is mutatja számunkra. Ránézünk, hogy érkezett-e email, és átfutjuk azt is, hogy ki és milyen érdekességet osztott meg a közösségi médiában.

No, de a nyár ne erről szóljon már! Sokan függői vagyunk a technikának, a telefonnak, az internetnek. Örömet lelünk abban, ha a készülék nálunk van, használhatjuk, és óriási hiányérzetünk támad, ha otthon felejtjük, vagy lemerül és nincs töltésére lehetőségünk. Szeretünk híreket kapni másokról és az is örömmel tölt el, ha valaki üzenetet ír, lájkolja képünket stb. Dopamin járja át a szervezetünket, ettől érezzük fontosan a telefonunkat.

Egy idő után te magad rájöhetsz, hogy életed irányításába nagyban beleszól a telefonod. Ha nem te érzed magadon, a környezetedben élők is felhívhatták erre a figyelmed. A felismerés ütős lehet, és ha meg akarsz a telefonod bűvkörétől szabadulni, akkor törekedj arra, hogy ne legyen mindig veled a készülék. Tudatosan hagyd otthon, ha csak vásárolni mész a közeli boltba, de ha utazol is, olvass könyvet a telefon nyomkodása helyett vagy nézegesd a tájat. Kezdetét veszi a telefonfüggőség kezelése.

Sokszor akkor is megnézzük a kijelzőt, ha semmi nem történik, és az előző rápillantás óta szinte alig telt el néhány másodperc. Ez kényszeres, hézagkitöltő pótcselekvés. Egy jó megoldást lehet, hogy kikapcsolod készülékeden a mobiladat forgalmat, így nem lesz folytonos kapcsolatod a világhálóval csak akkor, ha wi-fi közelébe jutsz.

Használd tudatosan a készülékedet. Sok fontos dolgot ugyanis tényleg el lehet és el is kell intézni online, telefon segítségével. Korlátozd le telefonhasználatodat a fontos ügyeid elintézésére, és csak akkor vedd kezedbe, ha valaki hív, vagy te akarsz hívni valakit.

A tudatosság egy másik szintje, hogy kikapcsolod az e-mail értesítéseket, a facebookot is, és csak akkor szembesülsz az új hírekkel, amikor újból belépsz a rendszerbe. Naponta egyszer elég ezeket megnézni, de jól tudjuk, hogy e-maiben és közösségi felületeken keresztül mennyi felesleges információval találkozunk, amelyek lopják az időnket, a figyelmünket ahelyett, hogy (egy)másra koncentrálnánk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: messagingapplab.com, beatsbyvanity.com, tekrevue.com)