Jump to content

A probléma az, amit te annak állítasz be. Nevezheted feladatnak is

2018. 09. 18. 17:00

Az erősség nem egyenlő a makacssággal, márpedig sokszor tartják makacsnak azokat, akik maguk próbálják megoldani minden bajukat. Van, aki tagadja, hogy segítségre lenne szüksége.

Az is az erősségünkhöz tartozhat, ha tisztában vagyunk azzal, hogy hol van az erőnk vége. Mert ha akkor is abba fektetünk bele energiát és időt, ami egyértelmű, hogy nem megvalósítható, az se nem ésszerű, se nem okos döntés. Olykor engedni kell annak, hogy ha valaki felajánlja segítségét, azt elfogadjuk. Ám nem mindig vesznek körül segítő szándékú emberek, de akkor meg kell találni azt, aki érdemben tud minket előmozdítani.

Tapasztaltuk már, hogy sokszor gyorsabb, és egyszerűbb megoldanunk valamit, mintha megkérnénk valakit, hogy segítsen. Míg a segítségét kérjük, azt az energiát a feladat megoldására fordíthatjuk. Tesszük ezt akkor, ha a probléma megoldására szánt időn szeretnénk rövidíteni, ezért fordulunk segítségért. Ha azonban a segítség ellenére sem sikerül kipipálni egy feladatot, akkor visszavesszük az irányítást. Majd megcsinálom én! csatakiáltással és némi dühvel ismét ott tartunk, hogy csak saját magunk végezzük el a feladatot. Megérdemeljük!

Ilyen esetekben meg vagyunk arról győződve, hogy eleve ki sem kellett volna adni a kezünkből a munkát, mert rajtunk kívül senki sem tudja megoldani. Arra gondoltál már, hogy az csak a te nézőpontod volt, és nem azé, akit segítségül kértél?

Bármilyen probléma adódik az életünkben, agyunk a megoldások között keresgél. Ha nincs egyetlenegy opció sem, akkor azon fáradozik, hogy stratégiát dolgozzon ki. Komoly feladatink esetén azért van az, hogy szinte az adott helyzet megoldásán kattogva alszunk el, és úgy is ébredünk, hogy még mindig jár az agyunk. Az, hogy hogyan állsz a dolgokhoz, akként épül a saját valóságod is. Vagyis a nézőpontod, a problémához való hozzáállásod nagyban befolyásolja, hogy reagálsz a kialakult helyzetre.

Vannak olyan feladataink, amelyek ugyan tetteket követelnek, de már tudjuk, hogy melyik lépés után mi a következő. Máskor azonban elindulni is nehéz. Ha még ebben a helyzetben, a teljes tanácstalanságban is makacsul ragaszkodunk ahhoz, hogy csak és kizárólag nekünk kell megoldani a problémát, akkor azon sem kell csodálkozni, ha nem akar mellénk állni senki. Kifelé is azt éreztetjük, hogy megközelíthetetlenek vagyunk, akik ráadásul mindenkinél jobban tudnak mindent.

A mai világban nagyon fontos, hogy ne csak fizikailag, de lelkileg is erősek legyünk. Ez nem vitás, azonban az erő mellé nem árt, ha társul az ész is. Annyit jelent csak, hogy felismerjük, mit bírunk el mi magunk, mi fér bele a normális keretek közé, és azon felül igényeljük és hagyjuk más segítségét is. El kell hinnünk, hogy attól még nem fogunk gyengének, tehetetlennek tűnni.

Azt is el kell hinni, hogy a problémák nem mindig azok, csak ha annak állítjuk be. Sokkal inkább lehetnek leckék, amely által fejlődhetünk, tanulhatunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)