Jump to content

Meríts erőt magadból, környezetedből, tevékenységeidből!

2018. 12. 10. 17:00

Talán már unalmassá is kezd válni, de sokan körülöttünk arra panaszkodnak, hogy hideg van, korán sötétedik. Mintha azzal, hogy méltatlankodnak, bármi változás beállna az időjárásban, a napos időszakok hosszúságában.

Szomorkodhatunk és panaszkodhatunk, de felesleges idő és energiapazarlás, ezért sokkal inkább érdemben kell tennünk valamit.

Az időjárás és az évszakok szabályozására még nincs lehetőségünk (szerencsére). A saját életünkre azonban van ráhatásunk, úgyhogy abban érdemes tevékenykednünk.

A téli, sötét és nyirkos időszakban minden egy kicsit döcögősebben mehet. Emellett az is nehezíti a dolgunkat, hogy dolgoznunk is kell. A munkahelyünk a második otthonunk, úgyhogy egyáltalán nem mindegy hová, milyen emberek közé érkezünk nap, mint nap. Amennyire lehetséges, tegyük ünnepivé, vagy legalábbis barátságosabbá a munkahelyi környezetünket is. Egy kedves, ünnepi terítő az asztalra, egy adventi koszorú, néhány kedves figura az asztalra kihelyezve karácsonyi hangulatot adhat még az egyhangú irodának is. Kedveskedhetünk a kollégáknak egy-egy szaloncukorral, és szünetekben összejöhet a munkahelyi csapat egy beszélgetésre forró csokoládé, almás-fahéjas tea mellett. Néhány girland, szolid karácsonyi díszbe öltöztetett iroda sokkal jobb hangulatot adhat.

Ez a fajta hozzáállás persze érvényesíthető az otthonunkban is. Bátran használjunk gyertyákat, mécseseket, (természetesen nagy körültekintéssel a tűzveszély miatt), díszítsük kedvünkre otthonunkat, hogy megfelelő hangulatot teremtsünk.

Ha nem akarjuk, hogy a téli hangulatunk maga alá temessen, akkor keressük fel barátaink társaságát. Szervezzünk beszélgetős esteket. Néhány finomság is kerülhet az asztalra és forralt bor kortyolgatása mellett talán még a hangulatunk is jobb lesz.

Olykor meg sem tudjuk mondani, hogy mi a bajunk. Ha számot vetünk az életünkkel, akkor tulajdonképpen rájöhetünk, hogy valójában mindenünk megvan. Család, szeretet, otthon, barátok, egészség, munkahely. Mégis, akkor mi hiányzik, vagy mi nem jó, hogy letargiánk maga alá temet? Talán csak a változatosság hiánya okozza a rossz hangulatot. A monotonitás nem mindig tépázza meg úgy az embert. Ha az idő jó, többet süt a nap, többet tud a természetben lenni, akkor is nagyjából ugyanúgy zajlik a legtöbb nap, mégsem érezzük annyira idegtépőnek. Télen, amikor kevesebbet lehetünk a természetben sokkal frusztrálóbb ez. De ne lehetnénk? Ugyan más öltözetet kíván meg a téli mozgás, de senkinek nem tiltott egy-egy séta, kocogás.

Segítenünk kell magunkat, hogy ne teperjen le a rossz hangulat. Sokakat megvisel a sötétség, a hideg. Legszívesebben ilyenkor egzotikus tengerparton lennénk. Nos, a legjobb alkalom lehet ez az időszak arra, hogy elkezdjük tervezgetni a jövő évi nyaralást. Nem csak anyagiakban kell előrelátónak lenni, hanem a foglalást is nemsoká érdemes lenne megejteni, mert ilyenkor lehet igazán kedvező ajánlatokkal találkozni. Arról nem is beszélve, hogy a lelkünknek is jót tesz az ilyenfajta álmodozás.

A téli időszak az elmélkedésre is lehetőséget ad. Vegyük sorra, hogy az idei évben milyen jó dolgok történtek velünk. Sőt mi több, írjuk is azt le, hogy megmaradjon és később is fel tudjuk idézni. Nézegessünk idén készült fotókat a családdal és a barátokkal együtt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)