Jump to content

Megint egy kihívás, amely jót tesz a környezettel és a lelkünkkel is

2019. 03. 29. 19:00

Egy újabb kihívás, és újból a természet védelme érdekében történik. Légy te magad is részese annak, hogy bolygónk állapotát véded, vagy legalábbis egy órán keresztül nem ártasz.

Dokumentumfilmek, természetvédelmi szakemberek programjai, kutatásai igyekeznek rámutatni arra, hogy mekkora gondban van a bolygónk, amelynek nagyját az ember saját magának köszönhet. Világszerte hívják fel a figyelmet a természetkárosító tevékenységeinkre, és persze arra is igyekeznek motiválni, ötletet adni, hogyan lehetne a lehető legminimálisabbra szorítani az ember természetre gyakorolt károsító hatását: műanyag zacskók, szatyrok használatának minimálisra szorítása, szelektív hulladékgyűjtés, a környezetünk hulladéktól való megtisztítása, az energiafelhasználás csökkentése, a felesleges vízhasználat kerülése, energiatakarékos eszközök használata, környezetbarát közlekedésmódra váltás (séta, kerékpár, tömegközlekedés), stb.

Egyéni szinten is sokat tehetünk bolygónkért, és nem arra kell várnunk, hogy a nagy és igazán környezetszennyező gyárak hagyjanak fel ezzel. Ha egyre többen kezdjük meg a természettel nagyobb harmóniában való életmódot, az a következő generáció számára már ez lesz az alapvető.

A TeSzedd magad szemétszedő akció szerte az országban talált követőre, aminek következtében olyan területek tisztultak meg a szeméttől, amely már sokak szemét bánthatta. Ez a kihívás volt az, ami szerencsére elterjedt az országban és a világban is. Az ilyen megmozdulások azok, amelyek az embert jó érzéssel töltik el.

Most egy újabb kihívásra ösztönzünk mindenkit. Akár még versenybe is szállhat bárki, habár erre már csak néhány napunk van. Akit érdekel a játék és a nyerés lehetősége, az keresse fel a http://www.foldoraja.hu/ oldalt, ahol több információt és a játék részleteit is elolvashatja.

A játék is magában a bolygónk óvását segíti. A Föld Órája 2019 elnevezésű kihívás csupán egy órás időtartamot jelentene, de aki ennél tudatosabb és lelkesebb, az nagyban megkímélheti a Földet hosszú távon is. Hogy mit kell tenni ehhez?

A Föld Órája 2019. március 30-án 20:30-kor veszi kezdetét, amely annyit jelent, hogy egy órán keresztül lekapcsolják Budapest fényeit. 21:30-kor fog újból teljes fényében ragyogni. Igazi csodaszám lesz ez, hiszen ilyen nem sűrűn fordul elő, éppen emiatt a Dunáról fogják élőben közvetíteni a Föld Órája budapesti verzióját.

Ezt azonban nemcsak Budapesten lehet megtenni, hanem ugyancsak egyénre szabva, a saját otthonunkban is alkalmazhatjuk. Csak egy óra, és már sokat tettünk a Földért.

A Föld Órája kihívás nemcsak erre az egy órára szólhat. Sőt, vezessünk be néhány szabályt otthon:

  • ha épp nem töltesz semmilyen kütyüt, a töltőt távolítsd el a konnektorból,
  • használj energiatakarékos izzókat egész otthonodban,
  • csak akkor használd a mosógépet, ha teljesen meg tudod tölteni szennyessel,
  • használj energiatakarékos háztartási gépeket,
  • komposztálj,
  • legyél kíméletes a vízhasználattal,
  • a tisztítószerek környezetbarát változatait használd,
  • csökkentsd a hulladéktermelést, amelyet már a tudatos bevásárlással megkezdhetsz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)