Jump to content

Aki a baktériumoktól retteg

2019. 04. 29. 19:00

Mindenki fél valamitől. Sőt vannak, akik egyszerre több mindenben látnak veszélyt. Míg sokak számára a magasság, vagy a bezártság okoz izzasztó perceket, és a gondolattól is rémületbe esnek, mások számára a láthatatlan dolgok.

Egy kézfogás teljesen normális üdvözlési forma egyike, főleg a férfiak között, csakhogy vannak, akik ettől irtóznak. Nem azért, mert egy másik személyhez kell hozzáérni, hanem azért, mert attól tartanak, hogy ez az érintkezés baktériumátadással jár. Nemcsak a kézfogásból eredő baktériumtámadástól rettegnek a mizofóbiás betegek, hanem lényegében mindentől, amibe azt látják, hogy számukra veszélyes, mert azáltal megfertőződhetnek különböző mikroorganizmusokkal.

A rögeszmés félelem attól, hogy bármivel is érintkezzen és azáltal fertőzést kapjon el, mizofóbiának nevezzük. Ez a mentális betegség a teljesen normális és átlagos életet teljesen beszűkítheti, ha eluralkodik a betegen, hiszen állandó félelemben él.

Mindenki ismer maga körül olyan személyt, aki egy rágcsáló láttán olyan hirtelen pattan fel egy magasabb bútordarabra, amely a helyiségben található, és vált a hangja visítósra, hogy azt talán el sem hinnénk. És persze egy aprócska pók is kiválthat halálsikolyt abból a személyből, aki retteg a pókoktól. Az egyes fóbiák esetében ez a félelem mániákussá nőheti ki magát, és a mizofóbia, vagyis a baktériumoktól való félelem is pont így működik.

Márpedig a szervezetünkben millió számra hemzsegnek a baktériumok, amelyek zömétől nemhogy tartani kellene, hanem egyenesen arra kell törekednünk, hogy számunk egyensúlyban legyen a szervezetünk egészsége érdekében. Azok ugyanis szükségesek számunkra, és csak akkor van gond, ha túlságosan elszaporodnak, vagy túl kevés van belőlük.

A baktériumok tehát életünkben nagy szerepet játszanak, de a mizofóbiás betegek mégis annyira rettegnek a mikroorganizmusoktól, hogy szinte nem akarnak semmivel sem érintkezni. A másokkal való érintkezés, kézfogás olyan izzasztó és utálatos dolog, hogy ezáltal inkább elhatárolódnak a társas kapcsolattartástól. A baktériumok elkerülése érdekében állandóan takarítanak, fertőtlenítenek. Mind a használati tárgyakat, mind a saját kezüket állandóan törölgetik, mossák, kesztyűt használnak.

A mizofóbia mentális betegség, annak kezeléséhez szakemberre van szükség, aki gyógyszerek és egyéb terápiák mellett enyhíteni tudja a kóros állapotot. A mizofóbia oka nem szervi, élettani betegség, ezért a gyógyszer sem a megoldás annak kezelésére.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)