Jump to content

A hétköznap indulhat rendhagyóan

2019. 05. 10. 19:00

Sokak ébrednek úgy, hogy a legelső tevékenységük a nap folyamán, a kávé felkészítése. Amíg várják, hogy a jellegzetes hang megüsse a fülüket, és a kávé illata megcsapja az orrukat, már némileg magukhoz térnek.

A reggeli és akár a napközben fogyasztott kávé sokak szertartása. Szeretjük otthon és akár a munkahelyünkön is úgy elfogyasztani, ahogy szeretnénk. Legtöbben esküszünk a főzött kávéra, de jobb híján, utolsó választásként megalkuvók vagyunk, és a kávéautomatából kinyert feketét is szívesen elfogyasztjuk.

Kávé landol a csészében, néhány kávéskanálnyi cukorral édesítve, és tejjel felöntve. A legtöbben így fogyasztják a kávét, természetesen a cukrot és a tejet is el lehet hagyni, ha azt szeretnénk hogy a kávé valódi ízét érezzük.

Sokat jelentenek a megszokásaink, a rituáléink, és a kávéfogyasztás is ilyen. Szeretjük ugyanabból a csészéből felhörpinteni a reggeli italt, ám az elkészítésébe tehetünk némi csavart.

A habos kávé puhábbá, még a lelkünknek is tetszetősebbé teheti a kávét, és a keserű ízt is könnyedebbé teheti. Ha nincs otthon tejszín vagy hab, de van tej, akkor abból egy decinyit öntünk egy csavaros tetejű üvegbe, amiben fel tudjuk rázni a tejet. A rázás azért szükséges, hogy habossá váljon a tej. Ezután kerüljön be a mikrohullámú sütőbe annyi időre, hogy megmelegedjen. A frissen kifőtt kávét a habos tejjel felöntve, a habot külön a kávéra rászedve élvezhetjük selymességét.

Hamarosan beköszönt(het) a nyár. A megszokott kávé hideg változata is jól eshet. A kávé koffeintartalmára bízva magunkat tovább fokozhatjuk annak hatását, ha egy adag kávét lefőzve, azt jégkockaformába öntve lefagyasztjuk. Másnap reggel, amikor lefőtt a friss kávénk, néhány jegeskávé kocka is kerülhet a reggeli italba.

A kávé ízesítése a legtöbbek számára a cukor, a méz jelenti, de a sóban kevesen gondolkodnak. Só és kávé együtt? Kizárt! Márpedig minimális mennyiségű sóval  tehető a kávé. Ha különlegességet és a megszokottól eltérő módon szeretnéd inni a kávédat, próbáld ki a cukor helyett a sót.

A megszokott nem jelenti azt, hogy unalmas is, de megszokottból is lehet különlegesebbet csinálni. Nem is mindig szükséges túl nagy dolgokra gondolni. Ha habbal, habos tejjel öntjük fel a kávét, a teteje szinte kiált valami díszítésért. Pláne, ha szeretnénk kedveskedni párunknak, családtagunknak, vendégeknek. Az előre papírból kivágott mintán át kakaóval vagy fahéjjal megszórt habos kávé esztétikuma is különlegessé válik.

Ha még ez sem elég, hogy mássá tegyük a kávézást, akkor nézzétek csak a videót!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=atbQe9kjKmI)