Jump to content

Találd meg a lelki békét máshogyan

2019. 10. 07. 19:00

A természet most kezdi majd azt a szépségét mutatni, amelyet az ősz adhat. A csoda színekben pompázó környezetben lélekemelő kirándulni, sétálni.

A testre és a lélekre egyaránt hat a természetben tett mozgás. Az egyszerű séta is kikapcsolhat, feszültséget oldhat, karban tarthatja az izmokat, ízületeket, a környezet látványa, a hangok, az illatok pedig a lelket építik.

Amikor összezuhanni látszik az életünk, nem véletlenül vágyunk csendre és nyugalomra. Ezt a természetbe való elvonulás megadhatja. Ha találunk olyan helyet, ahol tényleg egyedül lehetünk elvonulva a világ zajától, akkor a természet hangjain túl a saját gondolatainkra is jobban tudunk koncentrálni.

A lelki béke, a lecsendesedés a zajos mindennapjainkban kulcsfontosságú, és ezt a lelki harmóniát hirdetik azok a kis építmények is, amelyeket turisták hagynak maguk után egy-egy ilyen spirituális jelentőségű helyen.

A hazai természetet járva talán ti is találkoztatok már olyan kis építményekkel, amelyet egyértelműen emberek hagytak maguk után. A kövek egymásra rakásából született tetszetős kis tornyok látszólag ártalmatlanok a környezetre nézve, de az ember így tudatja más turistákkal, hogy a hely mennyire tetszett, plusz élményt jelentett.

Az ilyen aprócska vagy nagyobb építmények készítése mára olyan kedveltté váltak, hogy alig találni olyan természeti szépséget, amely köré ne építettek volna ezekből a kőtornyokból.

Ezt a fajta kőépítést land-artnak nevezték el. Az interneten is számos példa látható arra, hogy egy jógázó személy a tengerparton éppen a gyakorlatát végzi, háttérben a csillogó tengerrel, a homokos parttal és a parton felépített kis tornyocskával. Minden a lelki békére, a nyugalom megtapasztalására utal. Nem véletlen, hogy egyre több kiránduló hagyja maga mögött saját tornyocskáit. Ráadásul az ebben a kihívás, hogy nem is olyan egyszerű egymáson elhelyezni a köveket. Aki felépít egy ilyen kőtornyot, még büszke is magára.

Csakhogy, és itt következik az, amire a legtöbb kiránduló nem is gondol. A környezetvédők nem ajánlják ezt a fajta kreatív tevékenységet. Ártalmatlannak tűnik, hiszen a természetes, adott helyen található alapanyagot mozgatjuk és csoportosítjuk át, de valójában ez nem csak ennyit jelent. Az ember ezzel a cselekedetével belepiszkál a természet rendjébe, és az ott élő állatok számára bonyodalmat okozhat. Elve más képet kap az az arra látogató a természetről, aki már abban a környezetbe érkezik, ahol kőtornyocskákat építettek mások. Nemcsak idegenebb lesz a környezet, de akár balesetveszélyes is lehet. Még mindig legfőbb ok arra, hogy ne tegyük ezt a természetben, hogy az apró állatok és növények élőhelyét ne bolygassuk meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)