Jump to content

A pletyka nem mindig rossz

2019. 10. 14. 19:00

A nők szeretnek és tudnak is beszélni, beszélgetni. Ha a barátnők összefutnak, több óra nem elég ahhoz, hogy minden fontos témát említve, kivesézve tudjanak maguk mögött.

Tényleg igaz ez a nőkre, de azt se felejtsük el, hogy a férfiak legalább annyira tudnak és szeretnek is beszélgetni. Ismerhetünk férfiakat, akik kimondottan pletykásnak számítanak. Alig várják, hogy valami újabb történésről beszámoljanak a környezetükben.

Emberi tulajdonság, hogy úgy beszélünk másokról, hogy azok a személyek nincsenek a környezetünkben. Mondhatjuk úgy is, hogy a hátuk mögött beszélünk, vagy, hogy pletykálunk róluk. Egy átlagos ember naponta majdcsak egy órát szán arra, hogy másokról beszéljen. Ez szerencsére nem jelenti azt, hogy csakis rosszindulatú megjegyzéseket tenne egyik ember a másikról. Sok esetben teljesen általános témákról jut eszünkbe valaki, és így kerül szóba. Megemlíthetünk valakit egy történetből adódóan, amely ahhoz a személyhez fűződik, vagy esetleg példaként is felhozhatjuk.

A pletyka minden emberben gyökerező ösztön. A más emberekkel való beszélgetés során sokkal tágabb információt kaphatunk a világról, a környezetünkről, és a környezetünkben lévő emberekről is. Megtudhatunk olyan adatokat is, amelyek esetleg teljesen más képet festenek egy személyről, akit ismerünk.

Szakemberek azt mondják, hogy ez egy túlélési ösztöne az embernek, mert a mások mögött történő beszélgetés, a pletyka segít annak eldöntésében, hogy az ember kiben bízhat vagy kivel legyen tartózkodó.

A beszélgetések a kapcsolattartás kedvelt és igényelt formája. Minden embernek szüksége van arra, hogy beszélgethessen másokkal. Feszültségektől szabadulhatunk meg, visszaigazolást kaphatunk önmagunkról, a világról alkotott képünkről, újabb ismeretekkel bővülhetünk, motivációt nyújthatnak és mi magunk is jó tanácsadók lehetünk.

A beszélgetések során pedig nem mindig csak az adott témát járhatjuk körbe, hanem magunkról is több információt megoszthatunk, de ugyanúgy elmondhat a beszélgetőtárs is magáról több mindent. Sőt olyan embertársaink is szóba kerülhetnek a beszélgetés során, akik jelen sincsenek. Példálózhatunk, motiválhatunk, tiszteletet és utálatot is kifejezhetünk. Bármilyen hihetetlen, de ha a pletyka nem rosszindulatú, nem lejárató hadjárat egy olyan személy ellen, aki nincs jelen és nem tudja magát megvédeni, az még csoportkovácsoló erővel is bír.

A rosszindulatú és egyáltalán nem kedves kinyilatkoztatások esetében arra is esély van, hogy a pletyka alanyáról jobb véleménnyel leszünk és a pletykálkodóval óvatosabban fogunk bánni a következőkben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)