Jump to content

Az ész mellett a szívnek is nagy szerepe van, lesz

2019. 10. 23. 19:00

Az iskola a gyermekink számára nemcsak kötelező, de hasznos is. Az alapok elsajátítása mellett számos új ismerettel gyarapszanak a gyerekek. A tudás hatalom, ahogy a mondás is tanítja. Tényleg így van, de az érzelmekkel való bánásmód is az.

Az észbeli tudást méri az intelligencia hányados, de az ember mit sem ér nagy tudásával, ha embertársaival nem tud megfelelően kommunikálni, nem is érti őket. Mintha más világban járna. Több diplomával a hátunk mögött is lehetünk munka nélkül, pusztán a természetünk, a viselkedésünk, az embertársainkkal való bánásmódunk miatt. Az értelem mellett tehát az érzelem, azaz az értelmi intelligencia megléte legalább olyan fontos.

Egy új állásra való jelentkezés esetén a munkaadó többféle szempont alapján választja ki a jelentkezők közül a vélhetően megfelelőt. A szükséges feltételek (iskolázottság, szakmai gyakorlat, referenciák) meglétét az önéletrajz, szakmai önéletrajz mutatja, de a személyes megjelenés, elbeszélgetés, interjú az értelmi intelligencián túl az érzelmi intelligenciát is közvetíti.

A nők érzelmesebbek, empatikusabbak, így fogékonyabbak mások érzelmeinek felfogására, értelmezésére is. Ebből a szempontból a nőknek könnyebb dolguk van akár álláskeresés során is.

Gyermekeinknek azt tanítjuk, hogy legyenek szorgalmasak az iskolában és odahaza is, hogy jó jegyeket szerezzenek, hiszen az iskolai előmenetelük meghatározhatja az egész jövőjüket, életüket. A továbbtanulásukra mindenképp hatással lesz. A több diploma, a minél nagyobb fokú végzettség azonban nem feltétlenül jár együtt a magasabb érzelmi intelligenciára.

Márpedig arra is neveljük gyermekeinket, hogy legyenek önmaguk. Az érzékenység, a magas érzelmi intelligencia, vagyis az EQ egyáltalán nem hátrány. Főleg nem abban a világban, amelyben kezd érvényesülni a mesterséges intelligencia is, ugyanis egyre inkább fogják használni a mesterséges intelligencia nyújtotta pontos és megbízható munkavégzést az emberi helyett.

A képességeink, a tudásunk nagy kincseink, de mit sem érnek majd, ha az nem lesz támogatva megfelelő érzelmi intelligenciával. A jövőben úgy tűnik, hogy az EQ szintjének sokkal nagyobb szerep fog majd jutni, amely azt jelenti, hogy az előbbre jutás érdekében képezni kell magunkat ezen a téren is.

A világ változásához minden igazodik, így a munkaadók elvárásai is alkalmazkodni fognak, sőt az oktatási rendszernek is kénytelen lesz igazodni az új elvárásokhoz azért, hogy hatékony, egészséges, megélni tudó felnőtté neveljék a jövő nemzedékét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: poixabay.com, Ricardo Frietag: https://www.lebenslauf.org)