Jump to content

Ne csak irigykedj, alkoss te is!

2019. 11. 01. 19:00

A kreativitás mindenkiben ott van, csak vannak sokan, akik két lábbal tapossák el magukban a kreativitás minden gondolatának csíráját. Ha nem teszünk semmit, akkor tovább erősítjük magunkban azt az érzetet, hogy nem vagyunk kreatívak.

Kétféleképp reagálhatunk a körülöttünk kreatívan tevékenykedő, önmagukat lefoglaló személyekre. Vagy irigykedve figyeljük azt, hogy más, látszólag semmire való anyagokból, tárgyakból milyen újat tud alkotni, vagy pedig irigységgel megfűszerezett gondolatokkal nyugtázzuk, hogy megint egy túlbuzgó személlyel van dolgunk.

Valójában irigylésre méltó minden olyan cselekedet, amelyet hasznosan, hatékonyan szeretne az ember tölteni, ráadásul boldogságát leli abban.

Bármiben lehetünk kreatívak, mert ez egy olyan szemlélet, amely során egy kicsit máshogy kezdjük el szemlélni életünket, környezetünket, és megpróbáljuk számunkra tetszően befolyásolni azt.

A kreativitás ellenszere tehát éppen az, ha egysíkúan gondolkodunk, nem teszünk semmit sem. Várjuk, hogy csak úgy a dolgok maguktól jobbá váljanak, de azért nem teszünk semmit. Ez a hozzáállás természetesen azt is jelentheti, hogy nem érezzük jól magunkat saját környezetünkben, önmagunkkal is hadi lábon állunk.

Veszélyes ez a fajta életmód, mert céltalan, üres lesz így az élet és elfuthatnak mellettünk a jó dolgok úgy, hogy észre sem vesszük.

Ne csak irigykedjünk azokra, akik tevékenyek, akik igyekeznek kreativitásukkal szebbé tenni a saját és akár mások életét is. Ebbe mi is beszállhatunk. Annyira apróságokra kell gondolkodni. Elég, ha csak a természetbe kimegyünk, és biztosan találunk valamit, amelyből alkotni lehet. Az ősz kimondottan alkalmas az alkotásra.

Ne gyere a kézügyesség hiányával! A termések, levelek összegyűjtésére mindenki képes. Az azokból való alkotásra is. Egy kosárba helyet kaphat egy tök, némi levél, őszi termés, és máris ki lehet a bejárati ajtó mellé tenni, mint őszi dekoráció. Ennyire nem kell sok hozzá. A képzelet szárnyalását a semmittevés ássa alá igazán.

A kreativitást a munkában is az ölheti meg, ha minden napot ugyanúgy élünk meg. Keressünk abban olyan pontokat, amelyben tudunk változtatni, becsempészni valami újat. A munkahely a család megélhetéséhez is hozzájáruló tevékenység, amellyel csak úgy nem játszadozunk. Amennyiben nem áll mód arra, hogy munkát váltunk, bármennyire is unalmas, akkor viszont keresni kell valami olyan elfoglaltságot, amely nemcsak életet hoz a mindennapjainkba, de hasznos is. Akár az életünkre, a karrierünkre nézve, akár a lelkünkre. Egy tanfolyam, egy átképzés olyan lökést adhat, és visszaadhatja a kreativitásunkat, önbizalmunkat is. sőt, egy-egy ilyen lépés megnyithat olyan kapukat előttünk, amelyek létezéséről sem tudtunk.

Ne aggódjunk, tegyünk, merjünk máshogy ránézni a dolgokra, fedezzünk fel újdonságokat a környezetünkben. Ne gondoljuk, hogy csak a tökéletes a tökéletes. Bármit is alkotunk, azzal tökéletesítjük képességeinket, és ha nem arra koncentrálunk, hogy milyennek kellene lennie az alkotásunknak, akkor át tudjuk adni magunkat az alkotás örömének. Ez az az érzés, amely úgy magával ragad. Bármilyen lesz is a végeredmény, az a miénk, és örömet éltünk meg, mialatt készítettük. Csak ez számít.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)