Jump to content

Nevető álarc, és ami mögötte van

2019. 11. 26. 19:00

El kell fogadnunk, hogy nem minden az, aminek látszik. Naivitásunk, tudatlanságunk, jóhiszeműségünk csak akkor derül ki, amikor rádöbbenünk arra, hogy amit eddig gondoltunk, az valójában nagyon más.

A mosoly nem mindig jelenti a felhőtlen boldogságot. Jómagam zavaromban is mosolygok, és ilyen az is, amikor a helyzet ugyan nem indokolná meg, ugyanis éppen kellemetlen, ügyetlen helyzetbe cseppenünk, és mi azon mégiscsak nevetünk, mosolygunk. Bizony, kínunkban is tudunk nevetni.

A magánéletünk a miénk, jogunkban áll azt bárhogy alakítani, abban tetszésünk szerint élni. Ám az élet nem lányregény, nehézségekkel teletűzdelt. Ha felül tudunk a problémákon kerekedni, akkor megoldjuk, ha nem, akkor a problémák gyűrnek le minket.

Csakhogy ez nem látszik mindenkin. Nem úgy, mint a depresszió. Levertség, szomorúság, a társaság kerülése, ezek mind a depresszióra utaló jelek. Ezek mindig félelmetesek, főleg ha ezeket a tüneteket egy életerős személyiség mutatja. Félő, hogy elkeseredettségében, rossz hangulatában még az életét is képes eldobni. Nem úgy a mosolygósok.

Mi van akkor, ha az a mosoly nem őszinte, hanem csak egy felvett álca? A depressziónak van egy olyan alattomos fajtája, amelyik rejtve maradhat a külvilág felé, és csak akkor döbbennek rá, hogy nagyon nagy baj volt a személy életében, amikor már késő. A mosolygó depresszió ugyanis az a fajta, amely mást mutat kívülre, mint ami legbelül van.

A mosolygó depresszió egyik példájaként lehet említni az amerikai színészt, nevettetőt. Robin Williams ugyanis a színpadin és a kamerák előtt igazi bohóc, nagy nevettető volt, míg a külső mosoly mögött vérző sebek húzódtak. Szintén jó példa a mosolygó depresszióra egy másik nagy nevettető, a gumiarcú Jim Carry, aki kamerán túl, a magánéletében nem a mosoly a jellemző.

A mosolygó depresszió korántsem vicces, sokkal inkább alattomos, mert a külső megnyilvánulás mögött nagyon nagy bajok vannak. A külvilág ebből semmit sem vesz észre, hiszen kifelé nemcsak álarcot húz a mosolygó depresszióban szenvedő, hanem azt játssza el, hogy minden rendben van vele, az életével. Amikor pedig egyedül marad az álarcával, azt levéve nem marad más csak a ború, a szorongás, a félelem, vagyis a depresszió igazi kínzóeszközei.

A depresszió minden jegyét magában hordozza a mosolygó depresszió, csak kívülre ezt nem mutatja az ebben szenvedő. Aluszékonyság vagy éppen a nem alvás, a túlreagálás, a hirtelen és indokolatlan felcsattanás, de a kifelé mosolygás mind a depresszióra utaló jelek lehetnek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)