Jump to content

Allergia mellett sem kell lemondani róluk

2019. 12. 03. 19:00

Az ember számára szükséges, hogy szeretet kapjon, és az is, hogy adni is tudjon, erre azonban nemcsak egy másik ember képes, hanem állatok is.

Az egyedülállók nem véletlenül vesznek maguk mellé valamilyen kis kedvencet, de nem kell ahhoz magányosnak, egyedülállónak sem lenni, hogy háziállatokkal osszuk meg az életünket. Vannak közöttünk azonban olyan személyek, akik allergiások a kutya- és/vagy a macskaszőrre. Ez nem azt jelenti, hogy ők nem szerethetnek semmilyen állatot, de tény, hogy nehezen vagy egyáltalán nem viselik jól az allergiát kiváltó állatok közelségét. Még akkor sem kell lemondani arról, hogy háziállata legyen valakinek, ha allergiás a kutya, macska szőrére. Csupán másban kell gondolkodni.

Az állatok közelségére vágyunk. A háziállatok annyi és olyan őszinte szeretetet tudnak az ember felé táplálni, mindezt ráadásul elvárások nélkül, önzetlenül teszik. Ez az, ami miatt annyira jót tesz az ember lelkének, ha otthonunkat és életünket megosztjuk valamilyen állattal. Azt is érdemes tudni, hogy az állatok közelsége és simogatása stresszoldó hatású. Jelenlétük oldja az emberben a feszültséget, ha sétára kell vinni a kutyust, még a fizikai egészségünket is szolgálja. Csakhogy, aki allergiás az állat szőrére ezt hogyan is csinálhatná meg?

Érdemes tudni, hogy vannak olyan kutyák és macskák, amelyek szőre nem váltja ki az allergiát még annál a személynél sem, aki amúgy érzékeny erre. Ez azt jelenti, hogy a cicák és a kutyusok fajtái között vannak olyanok, amelyek hipoallergének. A kopasz macska és kutya egyértelműen az lehet, azonban a kutyák között egy-egy fajta kimondottan kedvez az allergiások számára. Az óriás schnauzer, uszkár, máltai selyemkutya, Bichon frisé, kis olasz agár például megfelelő fajták lehetnek ahhoz, hogy az állatszőrre allergiások is gazdikká válhassanak. Macskák esetében már nehezebb megtalálni a megfelelő fajtát. A kopasz cicán kívül nem igazán fogunk ugyanis olyat találni, amelyik ne váltana ki allergiát. Ha pedig az igen súlyos mértékű, akkor bizony kutyában vagy más állatfajtában érdemes gondolkodni.

Amennyiben az állatszőr allergia ellenére is kitartunk azon szándékunk mellett, hogy kell valamilyen háziállat otthonra, akkor a macskától és a kutyától elrugaszkodva jó választás lehet a süni. A törpe süni egyre népszerűbb az állattartók körében. Nem az, amelyik a kertünkben is megfordulhat, hiszen a természetben felbukkanó sün védett. Befogni, hazavinni szigorúan tilos. Ellenben az állatkereskedésben is kapható sünök kedves háziállattá válhatnak. Ugyan nem kell naponta sétára vinni őket, megelégszik a biztonságos helyével, ha megkapja az élelmét, így olyanok számára is jó választás lehet, akik nem érnek rá sokat foglalkozni bármilyen állattal és/vagy akár allergiások az állati szőrre. A süni tehát kiváló választás lehet, azonban nem túl bújós kisállat, ezt el kell fogadni.

Az akváriumban, terráriumban élő állatok (halak, teknős) ugyancsak kedves házi kedvencek lehetnek, és nem okoznak allergiát sem. Azonban megint csak nem azok az állatok, amelyeket kezünkbe lehet venni, és babusgathatjuk őket. Ha ilyenre vágyunk, és még csak allergiát se okozzanak, akkor megfelelő lehet a rex és a mini rex nyuszival való barátkozás. Habár a nyuszik között is lehet allergizáló, de a már említett kisebb szőrű fajtákkal meg lehet közelebbről ismerkedni. Ha nem váltanak ki tüsszögést, akkor édes kis kedvenccé válhatnak. A nyulak ugyanis bújós, ragaszkodó állatok lehetnek. És igazán okos, kedves társra találhatunk egy minimalacban is.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)