Jump to content

Babonák, szokások, amelyek ma is elevenen élnek

2019. 12. 27. 19:00

A valamibe való hit az, ami segíthet átvészelni nehezebb időszakokat. A régi szokásokat, babonák a mai napig életben tarthatjuk.

Szilveszter közeledtével ugyanolyan készülődés lehet úrrá rajtunk, mint karácsonykor. Ajándékokkal nem kell ugyan készülni, azonban ha vendégeket várunk, vagy vendégségbe hívnak, akkor nem megyünk üres kézzel.

Az új évtől mindig sokat várunk. Jobbat, mint az előző volt. Ennek érdekében bevethetünk némi pluszt. Olyan babonákat alkalmazunk, amelytől a következő időszakban jót, szerencsét várunk.

Az óév lezárásával a múlttól is szabadulni szeretnénk, pláne, ha nem minden úgy alakult, ahogy terveztük. A szerencsehozó babonákkal igyekszünk segíteni a saját sorsunkat.

I. Szent Szilveszter pápa volt a keresztény egyház vezetője és halálának napja december 31-e volt.

A szilveszter a mulatság napja. A rosszat feledni, a jót várni szoktuk és mindezt ünnepelve tesszük meg. Igyekszünk úgy átlépni az újévbe, hogy az boldog és örömteli legyen. Ennek érdekében eszünk, iszunk, táncolunk, zenés mulatságon veszünk részt.

Ahogy az óra elüti az éjfélt, pezsgővel koccintunk, de előtte elénekeljük közösen a nemzeti himnuszt és talán magunkban néhány fogadalmat is elmormolunk. Lefogyunk, leszokunk káros szenvedélyeinkről, egészséges életmódba kezdünk, és még lehetne sorolni.

Hogy az új esztendő tényleg szerencsés legyen, azaz jelen legyen az életünkben az egészség, a gazdagság, a jólét, olyan ételeket fogyasztunk, amelyek a babona szerint ezeket meghozzák.

Sok családban szokás, hogy az újév első napján lencsét fogyasztanak valamilyen formában, mert az szerencsét hoz. A babona azonban csak akkor érvényesül, hogy a lencse pontban éjfélkor az asztalra kerül szilveszter napján.

Bármennyire egészséges a halétel, szilveszterkor lehet érdemes elkerülni, mert általa elúszhat a szerencsénk. Mint ahogy a csirkéből készült ételt is érdemes mellőzni, ugyanis az pedig a szerencsénket kaparja ki. A disznóhús fogyasztása azonban előnyös lehet, mert a szerencsét kitúrja a földből nekünk, és a kunkori farkánál megfogva az állatot a szerencséhez így hozzá is juthatunk.

Ne újév napján szóljon minden a pihenésről. Nem érdemes mosni, teregetni, mert a babona szerint az valaki halálát jelenti. A szemetet, ha össze is szedjük, a szemetesbe kivinni nem érdemes, mert a szerencsénket is kivihetjük.

Amilyen a környezetünk, azt visszük át az újévre is. Vagyis szilveszter előtt érdemes rendet tenni magunk körül, hogy így kezdjük az újat is. Fontos, hogy a veszekedést is mellőzzük, mert olyan viszályoktól teli lesz az újév is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)