Jump to content

Veszélyes túlgondolás

2020. 02. 28. 19:00

Az ember gondolkodó lény. Sokan közülük azonban ezt úgy túl tudjuk szárnyalni, csakhogy mégsem visz minket előre, hanem akár hátráltathat is.

Hogy mire gondolunk? Arra, amikor egy téma annyira foglalkoztat, hogy másra sem tudunk koncentrálni, mint arra. Az életünk zajlását számos tényező befolyásolja, és természetes is, ha többet gondolkodunk a minket érintő helyzeteken, de valószínűleg mindenki számára ismerős az, hogy az adott dolgon való gondolkodás nemhogy előrelépést eredményezne, hanem elbizonytalanít. A túlgondolás veszélyes lehet és sok esetben egyáltalán nem a jó cselekvésre sarkall.

Döntési képességünk sok mindentől függ. Még ha határozott elképzeléseink vannak, céltudatosok vagyunk, kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy elbizonytalanodunk. Mindenképp a legjobbat szeretnénk választani, és minél nagyobb a tét, annál nehezebb lehet a helyes döntést meghozni. Ilyen esetben túl is gondolhatjuk, de vannak olyanok, akik számára a túlgondolás a mindennapi élet része. Ez persze nem a legjobb, pláne, ha ezt tudja is magáról valaki. A berögződéseken azonban nehéz változtatni, mégis érdemes lenne, mert az állandó túlgondolás fárasztó.

A túlgondolás abból fakad, hogy az idő olyan gyorsasággal telik, sok a tennivaló, mindeközben rádöbbenhetünk, hogy mennyi mindent nem tettünk még meg, nem tapasztaltunk. A kételyek, a lehető legjobb megoldás választása frusztráló lehet, ám nem egyszer olyan dolgokon is gondolkodhatunk, ami meg sem történt, csak az agyunk már a jövővel játszadozik.

A túlgondolás azt jelenti, hogy alig tudunk a dolgainkra koncentrálni, sőt még az alvás minőségére és mennyiségére is hatással lehet.

Ha rá is döbbenünk arra, hogy már idegesítően túl sokat gondolkodunk, akkor igyekszünk megoldást keresni. Vannak gondolatok, amelyek annyira beférkőznek az agyunkba, hogy azok leszívják az energiánkat, mert egy része szinte teljesen felesleges.

Fél siker, ha arra rájövünk, hogy feleslegesen tipródunk bizonyos dolgokon. Ha a felismerés megtörtént, akkor hangosan is feltehetjük magunknak a kérdést, hogy miért tesszük ezt? Miért idegeskedünk feleslegesen?

Időt és energiát fecsérlünk el úgy, hogy érdemben semmit sem teszünk. Ráadásul félre is vihetnek érzelmeink, gondolataink, ennek kombinációi. A túlgondolással az a baj, hogy annyira magába szippanthat, hogy a valóságot is máshogy érzékelhetjük és máshogy is kezelhetjük.

Amikor azt tapasztalod, hogy valamire túl sokat gondolsz úgy, hogy a döntést mégsem tudod meghozni, akkor próbálj meg egyedül maradni, elvonulni. Nézz magadra kívülről. Vajon más hogyan látná a te helyzeted? Valószínűleg többféle választ is tudnál azonnal kreálni, és azok között lehet a megoldás is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)