Jump to content

Mentális egészség hanyatlása, rettegés a koronavírustól

2020. 03. 18. 19:00

Bármerre megyünk, bárhol vagyunk, minden a koronavírusról szól. Az emberek félnek, óvatosak, sőt akár diszkriminatívak is egyes esetekben.

Már attól fél az ember, hogy tényleg minden a vírusról szól.  Aki eddig nem hitte el, hogy a járvány ennyire gyorsan és erőszakosan terjed, az akkor döbbenhetett rá, hogy baj van, amikor nem kapott a boltban lisztet, pedig a család palacsintára éhezett. Észrevehetően megcsappantak az alapélelmiszerek, korlátozásokat vezettek be sok területen, az iskolák bezártak, tehát mindenkit érint a változás valamilyen módon.

A szülők tartanak attól, hogy fogják saját maguk és/vagy gyermekeik kivitelezni a távoktatást, féltjük a munkahelyünket, félünk a bezártságtól, de főleg a betegségtől. Féltjük szeretteink egészségét, különösen akkor, ha idős, beteg hozzátartozónk is van. A közelünkben élő ázsiai származású emberekre annak ellenére rosszallóan nézhetünk, hogy ismerjük jó, hogy semmi rosszat nem tett nekünk. Óhatatlanul kialakult mindenkiben valamilyen fokú szorongás, amely többféleképpen feltűnhet életünkben. Sokat gondolkodunk a járvány okozta helyzeten, álmatlanság, étvágytalanság léphet fel.

A szorongást csökkenteni szükséges. Senki sem tudja egészen pontosan, hogy ez az állapot mennyi ideig fog tartani, de úgy kell azt megoldanunk, hogy ne őrüljünk és ne betegedjünk bele.

Mindenképp úgy kell élni az életet, mint járvány előtt. Lehet, hogy otthonunk falai közé kényszerített a vírus, lehet, hogy dolgozni kell a megfelelő szigorítások betartásával, de érdemes úgy élni meg a mindennapokat, hogy az a lehető legjobban hasonlítson az átlagos napokhoz. Iktassunk be némi mozgást még akkor is, ha netalán az időjárás nem enged a szabadban.

Figyeljünk oda tudatosan a légzésünkre. Az interneten számos meditációs gyakorlat van, amely az elme lecsillapítására irányul, és ha az agy kicsit lenyugszik meditáció, relaxáció által, akkor a test is képes lesz megnyugodni.

Még ha kötelező otthonlétre van ítélve az ember, találni kell elfoglaltságot, és amennyire csak lehet, a médiát zárjuk ki az életünkből, mert túl sok negatív tartalmú, félelmet keltő információ kering az interneten is. Ha mégis használjuk az internetet, a televíziót, akkor keressünk lelkileg építő, szórakoztató tartalmakat. Remek alkalom az olvasásra, használjuk ki az időt olyanra, amit idő híján el szoktunk hanyagolni.

Itt a remek alkalom az otthonunk alapos kitakarítására, és ha már itt tartunk, a fertőtlenítésre is. Szelektáljunk, szabaduljunk meg felesleges dolgainktól.

Ha nem is ildomos most emberek közé menni, a szükséges bevásárláson kívül az online kapcsolattartást még használhatjuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)